Brazílskemu novinárovi, ktorý písal o zločine, odsekli hlavu

Brazílska polícia objavila bezhlavé telo známeho novinára, ktorý publikoval články o organizovanom zločine. Podľa polície je jeho smrť zrejme spojená práve s jeho nebezpečnou profesiou, uviedla agentúra AP. Násilné úmrtia novinárov nie sú v krajine v posledných rokoch výnimkou.

20.05.2015 21:45
debata

Šesťdesiatsedem­ročný Evan José Metzker bol nezvestný päť dní, kým jeho mŕtvolu objavili pri meste Padre Paraíso v jednej z najchudobnejších brazílskych oblastí v štáte Minas Gerais na juhovýchode krajiny.

„Ruky mal zviazané za chrbtom a na tele boli vidieť známky mučenia,“ uviedol hovorca brazílskej polície. Pri tele sa našli Metzkerove kreditné karty a šeková knižka, okradnutý teda nebol.

Podľa policajtov bola motívom zrejme jeho publicistická činnosť; písal najmä o aktuálnych prípadoch detskej prostitúcie a obchodu s narkotikami, ktorý majú v oblasti rozdelené organizované zločinecké bandy.

„Je to barbarský zločin, ktorý šokoval Minas Gerais a celú Brazíliu,“ vyhlásil prezident syndikátu novinárov štátu Minas Gerais Kerison Lopes. „V tomto regióne vládne atmosféra teroru, ktorá zastrašuje novinárov, aby nerobili svoju prácu,“ dodal.

Podľa panamerickej organizácie chrániacej práva novinárov (CPJ) násilie páchané na žurnalistoch v Brazílii v poslednej dobe rastie. Od roku 2011 ich bolo zavraždených v súvislosti s ich prácou najmenej 11.

debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #zločin #novinár #gangy