Taliani tlačia na kvóty. Sú šialené, tvrdí Orbán

Boj proti kvótam pre imigrantov sa v Európskej únii prehlbuje. Po minulotýždňovom návrhu Európskej komisie (EK) sa z mnohých krajín ozýva kritika.

21.05.2015 07:49
Taliansko, migranti, utečenci Foto: ,
Zdravotná prehliadka imigranta v sicílskom prístave Pozzallo.
debata (136)

Kvóty pre imigrantov odmieta aj Slovensko, najtvrdšie sa však k nim zatiaľ asi vyjadril maďarský premiér Viktor Orbán.

"Návrh, ktorý na stôl položila Európska komisia, je absurdný, je na hranici šialenstva,“ vyhlásil predseda maďarskej vlády v Európskom parlamente. "Kvóty len prilákajú viac ľudí do Európy. Je to motivácia pre pašerákov ľudí, ktorej odkaz znie: áno, snažte sa dostať cez Stredozemné more za každú cenu. Členské štáty si musia chrániť svoje hranice. Myslím si, že je šialené navrhovať, že pustíme všetkých imigrantov do Európy,“ citovala agentúra AFP z Orbánovho vystúpenia v europarlamente.

Na základe návrhu Európskej komisie má vzniknúť systém relokácie migrantov, ktorí sa už dostali na pôdu únie a potrebujú medzinárodnú pomoc. EK do konca mája predloží návrh, ako by to malo fungovať. Do konca roka 2015 by zase mala eurokomisia prísť s návrhom na vytvorenie automatického mechanizmu prerozdeľovania utečencov pri hromadných migračných vlnách v budúcnosti.

Okrem toho komisia hovorí o presídľovaní 20-tisíc ľudí, ktorí nemôžu zostať v bezpečí v domovských krajinách a ktorí by boli rozmiestnení vo všetkých členských štátoch. Brusel na to vyčleňuje 50 miliónov eur na roky 2015 a 2016. Rozdeľovanie migrantov bude brať do úvahy veľkosť krajiny, jej ekonomické ukazovatele a výšku nezamestnanosti. Najviac utečencov, 18,4 percenta, by na základe tohto systému malo prijať Nemecko. V prípade Slovenska je tento koeficient podľa eurokomisie 1,6 percenta, čo je 319 migrantov.

Hoci Stredozemné more bolo už svedkom veľkého množstva katastrof utečencov, na radikálnejšie kroky sa EÚ odhodlala po tragédii v apríli, keď zahynulo okolo 800 ľudí. Podľa OSN sa v roku 2015 už pokúsilo do Talianska a Grécka dostať viac ako 31 500 utečencov. Okolo 1 830 ich v Stredozemnom mori zahynulo.

Rím jednoznačne podporuje kvóty. Taliansky premiér Matteo Renzi dokonca pre televíziu RAI vyhlásil, že Európa si nevšíma kritickú situáciu migrantov. Taliansko chce problém pripomenúť aj tým, že vytiahne z mora loď, ktorá sa potopila v apríli, keď zahynulo 800 ľudí. "Je tam 500 až 600 tiel. Svet musí vidieť, čo s stalo,“ vyhlásil Renzi. "Je neakceptovateľné, že niektorí ľudia stále hovoria, že čo oči nevidia, srdce nebolí,“ uviedol premiér.

Renzi vyzval na uplatňovanie kvót, čo vníma ako princíp solidarity. Pripomenul, že keď EÚ súhlasila s vyslaním lodí do Stredozemného mora, musí ísť ďalej. "Únia akceptovala, že to nie je len problém Talianska. Vyslala lode. Teraz však musí súhlasiť aj so systémom kvót,“ uviedol Renzi.

"Solidarita znamená uplatňovanie riešenia založeného na kvótach. Uviedol včera pre televíziu ARD aj nemecký minister rozvoja Gerd Müller.

Pre Francúzsko však kvóty, naopak, neprichádzajú do úvahy, rovnaká kritika zaznela zo Španielska či z krajín Vyšehradskej štvorky.

"Návrh na presídľovanie je veľmi kontroverzný a vytvoril vášnivú debatu. Krajiny, ktoré sa priamo boria s tým problémom, ako Taliansko, Grécko či Malta, sú za kvóty. Štáty ako Británia, Maďarsko, Poľsko, Slovensko alebo Česko sú proti,“ reagovala pre Pravdu Stella Georgiaduová, odborníčka na migráciu zo Sussexskej univerzity. "Systém kvót by mohol prispieť k spravodlivejšiemu deleniu nákladov v rámci EÚ. Na druhej strane však nemôžete poslať ľudí tam, kde nechcú ísť. Imigračná politika únie bude pod veľkým tlakom, aby fungovala, keď tu vidíme také veľké rozdiely medzi postojmi jednotlivých štátov,“ obáva sa Georgiaduová.

© Autorské práva vyhradené

136 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #utečenci #kvóty pre cudzincov #migranti