Susedia: Maročan, podozrivý z útoku v Bardo, bol viac v bare ako v mešite

Maročan Abdalmadžíd Tavíl (22), ktorého tento týždeň zadržali kvôli podozreniu z podielu na útoku na múzeum v Tunise, bol v čase atentátu v Taliansku. Mladík podľa výpovede susedov nechodieval do mešity, zato každý deň nechýbal v miestom bare. Ani pri domovej prehliadke nenašli u neho korán.

21.05.2015 15:25
Maročan Abdalmadžíd Tavíl Foto: ,
Maročan Abdalmadžíd Tavíl (vpravo v hnedej bunde), ktorého v Tunisku obviňujú z podielu útoku na múzeum Bardo, prišiel na Sicíliu na utečeneckej lodi.
debata (1)

S odvolaním sa na taliansku prokuratúru o tom informovala agentúra ANSA. Atentát na múzeum Bardo bol spáchaný 18. marca a zomrelo pri ňom 22 ľudí, prevažne turistov.

Tuniské úrady v tejto súvislosti zatkli dvadsať podozrivých, o ktoých predpokladajú, že mohli byť členmi bunky, ktorá útok pripravila. Útoku sa zúčastnili dvaja strelci a prihlásila sa k nemu radikálna skupina Islamský štát.

V Taliansku v utorok zadržali Maročana Abdalmadžída Tavíla. Mesiac pred atentátom sa dostal do Talianska na jednej z lodí s imigrantmi. Sicílske úrady ho kvôli nezákonnému prekročeniu hraníc z krajiny vypovedali, mladík však zostal v Taliansku.

Zadržaný Maročan podľa všetkého v deň útoku sa nachádzal v Taliansku. Obeťami útoku, pri ktorom zahynulo 22 ľudí, boli aj štyria Taliani. Jeho brat ukázal testy z hodín taliančiny, ktorých sa v čase útoku Abdalmadžíd údajne zúčastnil. Chodí na kurzy talianskeho jazyka dvakrát týždenne a konali sa aj práve v čase útoku.

Maročana zatkli na základe tuniského zatykača v dome jeho matky v obci Gaggino pri Miláne a obvinili ho, že sa podieľal na príprave atentátu. Podľa tuniských úradov poskytol nepriamu pomoc.

Mladík podľa výpovede susedov nechodieval do mešity, zato každý deň nechýbal v miestom bare. Ani pri domovej prehliadke nenašli u neho korán. Abdalmadžíd žil spolu s ďalšími šiestimi príbuznými v malom byte s rozlohou 60 metrov štvorcových, píše denník La Repubblica.

K prípadu sa v parlamente vyjadril aj minister vnútra Angelino Alfano. Povedal, že vo februári, kedy Tavíl na Sicíliu dorazil, Taliansko nemalo informácie o jeho zapojení sa do teroristických aktivít. Adresoval to poslancom, ktorí sú proti prijímaniu utečencov a poukazujú na to, že sa s nimi do Talianska dostávajú aj islamskí extrémisti.

Alfano povedal, že Maročan po príjazde prešiel rutinnou kontrolou a odobrali mu odtlačky prstov, na základe ktorých ho pri zadržaní identifikovali. Súhlasi vraj tiež s testom DNA, ktorý ho má definitívne psojiť s mužom, ktorého hľadajú v Tunisku. Z Talianska ho vypovedali a úrady s ním až do utorka nemali spojenie. Alfano priznal, že bez ohľadu na tuniské vyšetrovanie po Tavílovi začali ako po podozrivom pátrať aj talianska polícia.

Hovorca tuniského ministerstva vnútra odmietol komentovať informáciu o Tavílovom pobyte v deň útoku, ale povedal, že si je istý, že ide o hľadaného človeka. „Pre nás je to osoba, po ktorej pátrame, a budeme s talianskymi kolegami rokovať o jeho vydaní,“ povedal.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tunis #teroristický útok #Islamský štát #múzeum Bardo