Voči zadržanej ukrajinskej vojačke vzniesli Rusi ďalšie obvinenie

Ukrajinská vojačka Nadija Savčenková, ktorú od minulého leta zadržiavajú v Rusku, čelí ďalšiemu, v poradí už tretiemu obvineniu.

21.05.2015 21:09
Nadežda Savčenková, Rusko, väzenie, pilotka,... Foto: ,
Ukrajinská pilotka Nadežda Savčenková v ruskom väzení.
debata (66)

Okrem poskytnutia informácií vedúcich k usmrteniu dvoch ruských novinárov pri mínometnom útoku na nepokojnom východe Ukrajiny a nezákonného vstupu na územie Ruska by sa mala zodpovedať aj z pokusu o vraždu piatich ľudí, ktorí z rovnakého útoku ako v prípade prvého obvinenia vyviazli so zraneniami. Obhajca Mark Fejgin o tom informoval po štvrtkovom zavŕšení predbežného konania proti Savčenkovej.

Tridsaťštyriročná Savčenková bola pred vypuknutím konfliktu na východe Ukrajiny pilotkou ukrajinskej armády, do bojov proti separatistom sa však zapojila ako dobrovoľníčka, pričom jej úlohou bolo zameriavanie cieľov. Obvinenia zo strany ruských orgánov popiera a v uplynulých mesiacoch proti nim protestovala hladovkou. Na prepustenie Savčenkovej vtedy vyzývali predstavitelia EÚ a USA ako aj tisíce ľudí, ktorí podpísali petíciu adresovanú ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Podľa ukrajinského vedenia vojačku v júni zadržali separatisti na východe Ukrajiny, ktorí ju následne vydali do Ruska. Moskva však tvrdí, že hranicu prešla dobrovoľne, bez dokladov a v prestrojení za utečenkyňu. Savčekovú v októbri 2014 zvolili za poslankyňu ukrajinského parlamentu, ktorý by mala zastupovať aj ako delegátka v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Nadija Savčenková