Islamský štát popravil v Palmýre 17 ľudí

Militanti z Islamského štátu (IS) po úplnom prevzatí kontroly nad sýrskym mestom Palmýra rituálne zabili minimálne 17 ľudí vrátane členov sýrskych bezpečnostných jednotiek a civilistov. Informovala o tom Sýrska organizácia pre monitorovanie ľudských práv (SOHR).

22.05.2015 07:04
Palmýra, Sýria, islamský štát Foto: ,
Palmýra ešte v časoch pokoja.
debata (14)

Niektoré z obetí militanti usmrtili sťatím. Podľa údajov SOHR bojovníci z IS pri svojom postupe k Palmýre zabili minimálne 49 ľudí. Organizácia spojených národov (OSN) po správe o hromadnej poprave vyjadrila „hlboké obavy“ o množstvo civilistov, ktoré v meste ostalo.

Islamský štát podľa údajov SOHR už kontroluje viac než polovicu sýrskeho územia po tom, ako postúpil smerom na západ a zabral centrálne mesto Palmýra.

Militantná skupina, ktorá už ovláda rozsiahle územia na severe a východe Sýrie, dobyla historickú Palmýru v stredu v neskorých hodinách a po prvýkrát tak zabrala veľké mesto priamo od sýrskych provládnych síl.

Oblasti, ktoré už ovláda, sú zväčša riedko obývané. Najdôležitejšie sýrske mestá vrátane metropoly Damask sa nachádzajú v západnej časti krajiny pozdĺž hraníc s Libanonom a pobrežia a sú pre sýrsku armádu prioritou.

Palmýra (biblický Tadmor) patrí medzi archeologické klenoty Blízkeho východu a tamojšie pamiatky sú zapísané v zozname svetového dedičstva UNESCO.

Riaditeľ sýrskeho pamiatkového úradu sa obáva ich zničenia extrémistami.

V Palmýre sa tiež nachádza jeden z najväčších zbrojných skladov v Sýrii, vojenské základne, letisko a významná väznica.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Islamský štát #Palmýra