EÚ zruší Ukrajine a Gruzínsku víza možno už budúci rok

Terajší summit Východného partnerstva, ktorý sa v piatok končí v Rige, dá podľa lotyšskej premiérky Laimdoty Straujumaovej Ukrajine a Gruzínsku nádej na bezvízový styk s krajinami Európskej únie už v budúcom roku.

22.05.2015 08:37
EU summit, Laimdota Straujumaová, lotyšská... Foto: ,
Lotyšská premiérka Laimdota Straujumaová.
debata (33)

Šéfka vlády terajšej predsedníckej krajiny európskej dvadsaťosmičky to vyhlásila pri príchode do lotyšskej Národnej knižnice, kde v piatok lídri EÚ so šiestimi partnerskými krajinami rokujú.

Podľa Straujumaovej platí, že ak obe krajiny tento rok splnia všetky potrebné kritériá, pripraví Európska komisia na konci roka vo veci novú správu. Na jej základe by potom mohlo byť možné vízovú povinnosť zrušiť.

Podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej by obe krajiny teraz mali v tejto otázke získať „jasnú perspektívu“.

Gruzínsko aj Ukrajina by možnosť pre svojich občanov cestovať do únie bez víz veľmi privítali. Vo štvrtok večer to bolo hlavnou témou, ktoré pri svojom príchode na slávnostnú večeru účastníkov summitu spomínal gruzínsky premiér Irakli Garibašvili.

Podľa neho si Gruzínsko kvôli dosiahnutému pokroku európsky bezvízový styk „zaslúži“. „Hovoril som o tom s niekoľkými premiérmi a prezidentmi a každý si myslí, že Gruzínsko urobilo výrazný pokrok,“ vyhlásil Garibašvili.

Straujumaová v pitaok ráno pred novinármi doplnila, že cesta k zrušeniu víz by mala byť súčasťou záverečnej deklarácie terajšieho summitu. Jej finálny text ešte v noci na piatok dokončovali ministri zahraničia EÚ a šiestich východoeurópskych krajín partnerstva.

Gruzínsko a Ukrajina sú krajinami Východného partnerstva, ktoré sa o zblíženie s Európskou úniou usilujú najintenzívnejšie. Najďalej je však, čo sa možnosti cestovania týka, malé Moldavsko, ktorého občania do schengenského priestoru víza už asi rok nepotrebujú.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Gruzínsko #víza #Lotyšsko #Ukrajina