Vyšla správa o mučení a vraždách zajatcov na Ukrajine

Medzinárodná organizácia Amnesty International (AI) v piatok v Kyjeve zverejnila nové informácie o mučení zajatcov oboma znepriatelenými stranami donbaského konfliktu.

22.05.2015 11:12
debata (79)

Správa obsahuje svedectvo o brutálnych praktikách ako povstalcov, tak aj bojovníkov dobrovoľníckych ukrajinských práporov, ktoré od minulého apríla zvádzajú boje o ruskojazyčné oblasti v Donbase.

Prípady mučenia a vrážd, ktoré AI označuje za vojnové zločiny, sú na východe Ukrajiny podľa správy takmer na dennom poriadku a dopúšťajú sa ich obe strany.

Bývalí zajatci vypovedajú o lámaní kostí a elektrických šokoch, o odopieraní spánku, bití, pichaní nožom a predstieraných popravách. „Prípady mučenia sú šokujúce a všadeprítomné,“ uvádza AI a odvoláva sa pritom na svedectvo viac ako 30 mužov, ktorí kruté väznenie a výsluchy prežili.

Konflikt na Ukrajine sa začal vlani v apríli a zahynulo v ňom doteraz okolo 6 200 ľudí, a to vojakov i civilistov. Počty zranených sa rôznia, ale dosahujú desaťtisíce. Svoje domovy opustili státisíce ľudí, ktorí z bojovej zóny utiekli do ukrajinského vnútrozemia alebo do Ruska.

Správa AI dokumentuje prípady zločinov spáchaných na Ukrajine medzi vlaňajším júlom a tohtoročným aprílom. Výpovede svedkov konfrontovala organizácia s lekárskymi správami a fotografickú dokumentáciou.

Sedemnásť vypočutých svedkov zadržiavali separatisti, šestnásť prokyjevské milície alebo ukrajinská armáda a tajná polícia SBU.

AI obviňuje separatistov z hromadných popráv ukrajinských zajatcov a odvoláva sa aj na prípady, keď vrahyňami boli mladé ženy.

K prípadom mučenia dochádzalo hlavne v prvých dňoch po zadržaní a dopúšťali sa ich prevažne ľudia operujúci na bojisku mimo oficiálnej brannej štruktúry. Zvlášť chaotická je vraj v tomto smere situácia na strane separatistov.

Medzi bojovníkmi operujúcimi na strane ukrajinskej armády AI kritizuje najmä oddiely nacionalistického zoskupenia Pravý sektor. Ich členovia zadržiavali údajne v bývalom pionierskom tábore desiatky civilných zajatcov, ktorých kruto mučili a ktorých príbuzných vydierali.

Sťažnosť, ktorú AI podala v Kyjeve, zostala bez odpovede. Organizácia vyzvala OSN, aby jej zástupcovia na Ukrajine bezodkladne navštívili zajatecké tábory a zasiahli.

79 debata chyba
Viac na túto tému: #Amnesty International #zajatci #Ukrajina #proruskí separatisti #mučenie väzňov