Vojaci zadržaní na Ukrajine sa priznali k členstvu v ruskej armáde

Dvojica mužov, ktorých zadržala ukrajinská armáda cez víkend východe Ukrajiny, sa priznala k členstvu v ruskej armáde. Vojaci tak urobili v rozhovore s príslušníkmi Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorí ich vypočúvali v nemocnici. Informovala o tom v piatok britská spravodajská stanica BBC. "Vojaci boli ozbrojení, žiadne príkazy na útok však nedostali," uviedol jeden z členov OBSE. Moskva sa zatiaľ k správe nevyjadrila.

22.05.2015 12:16
Ukrajina, ruský vojak Foto: ,
Alexander Alexandrov, jeden zo zajatých ruských vojakov, hospitalizovaný v kyjevskej nemocnici.
debata (123)

Ešte v pondelok však hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov vyhlásil, že „títo občania už neslúžia v ruských ozbrojených zložkách“. Ukrajinskú armádu zároveň obvinil zo zlého zaobchádzania s nimi s cieľom „vymlátiť z nich vyhovujúce priznanie“.

Zadržaní muži podľa zistení OBSE vycestovali na Ukrajinu na „prieskumnú misiu“. Jeden z nich uviedol, že rozkaz vycestovať na Ukrajinu dostal od svojej vojenskej jednotky.

Obaja zároveň vyhlásili, že na podobných „misiách“ v oblasti boli už niekoľkokrát. Jeden zo zadržaných vojakov vraj v rozhovore s príslušníkmi z OBSE opakovane zdôrazňoval, že v Ukrajine nie sú prítomní žiadni ruskí vojaci.

Ukrajinská vláda, západné krajiny aj nezávislí experti dlhodobo obviňujú Rusko z podpory povstalcov na východe Ukrajiny, formou dodávok zbraní a vojakov. Moskva všetky obvinenia popiera, pričom proruských povstalcov v regióne označuje za „dobrovoľníkov“.

Dvoch Rusov zadržali cez víkend príslušníci ukrajinského dobrovoľníckeho práporu Ajdar v meste Ščasťa ležiacom asi 20 kilometrov severne od povstalcami okupovaného Luhanska.

V nedeľu sa na verejnosť dostal videozáznam, ktorý zachytáva vypočúvanie jedného zo zadržaných vojakov. Mladík sa na zázname predstavil ako seržant Aleksandr Aleksandrov, člen ruských špeciálnych síl z mesta Togliatti.

Zároveň uviedol, že v oblasti okolo Luhanska operoval od 6. marca tohto roku a pôsobil v jednotke zloženej zo 14 vojakov.

123 debata chyba
Viac na túto tému: #OBSE #Ukrajina #ruskí vojaci