Do rúk islamistov padli kľúčové sýrsko-iracké priechody

Islamskí radikáli obsadili v piatok nemocnicu v sýrskej provincii Idlíb pri hraniciach s Tureckom, ktorú obliehali od apríla.

22.05.2015 14:01 , aktualizované: 16:17
debata

V budove nemocnice v meste Džisr al-Šughúr sa ukrývalo asi 150 vládnych vojakov, ktorým sa podarilo pred islamistami utiecť.

Ako informovala exilová Sýrska organizácia na monitorovanie ľudských práv, medzi útočníkmi na nemocnicu boli aj povstalci zo skupiny Front al-Nusrá napojenej na organizáciu al-Kajdá.

Sýrska vláda televízia uviedla, že vojakov ešte pred útokom oslobodila armáda počas vojenskej operácie.

Islamistickí povstalci, ktorí sa zjednotili pod názvom Armáda víťazstva, získali väčšinu provincie Idlíb ako aj mesto Džisr al-Šughúr ešte v marci tohto roku.

Pod kontrolou nemali len nemocnicu, v ktorej sa ukryli poslední vládni vojaci aj s rodinami.

Vláda prezidenta Baššára Asada dokonca vyslala pred dvoma týždňami posily na oslobodenie vojakov, prelomiť odpor povstalcov sa im však nepodarilo.

Mesto Džisr al-Šughúr je strategicky dôležité, keďže sa nachádza v blízkosti pobrežia Stredozemného mora a neďaleko oblastí, ktoré obývajú príslušníci atavistickej menšiny, ku ktorej patrí aj Asad.

Strata mesta je pre vládu ďalším tvrdým úderom.

Asad kontroluje už len 7 z 19 hraničných priechodov

IS získal aj ďalší hraničný priechod na sýrsko-irackej hranici, a podľa agentúry AFP tak Asadov režim kontroluje už len sedem z 19 prechodov na hraniciach s Tureckom, Libanonom, Irakom a Jordánskom. Z týchto siedmich hraničných priechodov leží päť na libanonskej hranici. Ďalšie dva sú na turecké, ale tie z tureckej strany Ankara uzavrela. Štyri prechody sú v kurdskej oblasti a kontrolujú ich Kurdi, štyri potom ovláda IS a ďalšie štyri front An-Nusrat. Tá má v rukách aj neoficiálne priechod s Izraelom na Golany. Plne v rukách sýrskej vlády je námorná hranica.

Islamisti dobyli aj mesto Husajba

Boje proti IS pokračujú tiež v irackej provincii Anbar. Podľa tamojších kmeňových zdrojov citovaných agentúrou AP islamisti obsadili ďalšie mesto. V nočných bojoch mu vraj padla do rúk Husajba. Jej obrancovia, čo boli iba policajti a kmeňoví bojovníci, sa z nej museli stiahnuť pretože im došla munícia. „Vláda nám neprišla na pomoc. Naši muži sa bili do posledného náboja a niekoľko z nich prišlo o život,“ povedal šejk Rafi Fahdaví.

Husajba leží asi sedem kilometrov východne od provinčného strediska Ramadi, ktoré IS dobyl cez víkend. Podľa Fahdavího sa IS obsadením Husajby dostal bližšie k vojenskej základni Habbaníja, ktorú stále bránia vládne vojská. „Je to kritická situácia, ozbrojenci sú päť kilometrov od Habbaníje, ktorá je teraz vo veľkom nebezpečenstve,“ vyhlásil Fahdaví.

Iracké vojsko postupuje k rafinérii Bajdží

Americká armáda oznámila, že sa iracké vojsko teraz sústredilo na uvoľnenie prístupovej cesty k rafinérii v Bajdží na severe. Vojsko podporované leteckou koalíciou, ktorej velia USA, vraj bojuje s IS a pomaly postupuje k rafinérii. IS sa snažil rafinériu získať niekoľkokrát a bol vždy vytlačený do jej okolia. Ide podnik nevyhnutný pre spracovanie ropy. Rafinéria je teraz mimo prevádzku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #islamisti #islamskí radikáli #Islamskí štát