Šéf Lufthansy navrhuje neohlásené kontroly pilotov

Odhaliť psychické ťažkosti pilotov by mohli vopred neohlásené lekárske kontroly. V rozhovore s denníkom Frankfurter Allgemeine Zeitung to vyhlásil riaditeľ nemeckých aeroliniek Lufthansa Carsten Spohr.

22.05.2015 14:43
Francúzsko, lietadlo, Germanwings Foto: ,
Miesto pádu lietadla aeroliniek Germanwings, ktoré sa na konci marca zrútilo v Alpách na juhu Francúzska.
debata (1)

Jeho návrh je reakciou na marcové letecké nešťastie stroja spoločnosti Germanwings, ktorú Lufthansa vlastní. Katastrofu, pri ktorej zahynulo všetkých 150 ľudí na palube, podľa vyšetrovateľov zámerne spôsobil druhý pilot.

Lufthansa je podľa DPA toho názoru, že vykonávanie takýchto kontrol musí vzísť z rozhodnutia štátu, preto by sa záležitosťou mala zaoberať štátna komisia pre bezpečnosť v leteckej doprave. V hre sú napríklad testy, ktoré môžu odhaliť zneužívanie drog či liekov.

Odborový zväz pilotov Vereinigung Cockpit (VC) prisľúbil, že návrh štátnej komisie prerokuje. VC zároveň varoval pred unáhlenými rozhodnutiami, lebo je ešte príliš skoro robiť z nehody závery. „Musíme najskôr počkať na záverečnú správu,“ uviedli odbory.

Airbus A320 aeroliniek Germanwings sa na konci marca zrútil v Alpách na juhu Francúzska počas letu z Barcelony do Düsseldorfu. Vyšetrovatelia tvrdia, že pád zámerne spôsobil druhý pilot, ktorý sa v kokpite po odchode kapitána na toaletu zamkol a následne naviedol stroj do horského masívu. Mladý pilot podľa doterajších výsledkov vyšetrovania trpel psychickými problémami. Európske aerolinky po nehode nariadili, aby boli v kokpite vždy najmenej dvaja ľudia. Niektoré spoločnosti toto pravidlo dodržiavali už skôr.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pád lietadla #Lufthansa #Germanwings #Andreas Lubitz