OSN: Dotazník o imigrácii zvýši xenofóbiu v Maďarsku

Úrad Vysokého komisára OSN pre ľudské práva je "šokovaný" plánom maďarskej vlády zistiť názor občanov na prístup k utečencom prostredníctvom dotazníka, ktorého niektoré otázky napríklad spájajú imigráciu s terorizmom.

22.05.2015 18:19
Viktor Orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán.
debata (48)

Úrad sa obáva, že takýto krok by mohol viesť k nárastu protiimigračných nálad a xenofóbie. OSN v piatok vo vyhlásení konštatovala, že niektoré otázky vo formulári „aktívne propagujú nepriateľstvo voči utečencom“. „Sme šokovaní predslovom premiéra, v ktorom naznačuje spojenie medzi imigráciou a teroristickými útokmi vrátane útoku v Paríži v januári tohto roku,“ píše sa vo vyhlásení úradu, podľa ktorého sú otázky zaujaté voči utečencom.

Maďarska vláda Viktora Orbána tvrdí, že pomocou formulára s 12 otázkami chce vytvoriť stratégiu v oblasti riešenia problému stúpajúceho počtu žiadateľov o azyl. Súčasťou sú aj otázky, či úrady majú utečencov vziať do väzby, okamžite ich deportovať alebo im povoliť pracovať v záujme pokrytia nákladov na ich pobyt v krajine. V jednej z otázok sa vláda ľudí pýta, či súhlasia, aby radšej podporovala maďarské rodiny, a nie imigráciu. Ľudskoprávna organizácia Amnesty International vyzvala Maďarov, aby formulár bojkotovali.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #utečenci #kvóty pre cudzincov #migranti