USA aj Rusko zaktivizujú úsilie proti džihádistom

"Je to taktická porážka. Nemyslím si však, že sme prehrali," reagoval prezident USA Barack Obama citovaný portálom Deutsche Welle na pád sýrskej Palmýry.

23.05.2015 09:12
ISIL, Islamský štát, IS, islamisti Foto:
Radikáli z Islamského štátu okázalo oslavujú každé víťazstvo. Na archívnej snímke ozbrojenci
debata (17)

„Boj s Islamským štátom bude trvať ešte niekoľko rokov,“ povedal americký líder v rozhovore pre Atlantic Magazine. Zatiaľ však islamskí radikáli, ktorí sa podľa väčšiny pozorovateľov iba skrývajú za Korán, vraždia svojich odporcov a ničia hodnoty. Aj tie, ktoré patria svetovému spoločenstvu, ktoré najnovšie padli do ich rúk po dobytí antickej Palmýry.

Podľa Sýrskej pozorovateľskej rady pre ľudské práva so sídlom v Londýne (SOHR) najčastejšie citovanej západnými agentúrami džihádisti v piatok obsadili aj posledný hraničný priechod medzi Sýriou a Irakom. Stratu kontroly priechodu Et¤Tanf v provincii Homs potvrdil aj spravodajský portál BBC. Podľa portálu n-tv však časť hranice na severovýchode ešte stále kontrolujú kurdské jednotky, ktorým po vypuknutí nepokojov v Sýrii dal prezident Bašar Asad voľnú ruku. Kurdi konkrétne kontrolujú štyri priechody v severovýchodnej kurdskej oblasti. Ako informovala agentúra AFP, Damask má tak v rukách sedem z 19 hraničných priechodov do Turecka, Libanonu, Iraku a Jordánska. Zo spomínaných siedmich sa päť nachádza na hranici s Libanonom.

Ďalšie dva sú smerom do Turecka, ale Ankara ich zavrela zo svojej strany. Štyri hraničné priechody kontroluje Islamský štát a ďalšie štyri front An¤Nusra, ktorý má v rukách aj neoficiálny priechod s Izraelom na sýrskych Golanských výšinách. Damask má však pod úplnou kontrolou námorné hranice. V prípade obsadenia sýrskeho územia radikálmi je tiež pravda, že ide o riedko obývané oblasti. Väčšie a hospodársky významnejšie miesta sú na západe Sýrie.

Po tom, čo Washington sľúbil zintenzívniť bombardovanie pozícií islamských radikálov v Sýrii aj v Iraku a zvýšiť dodávky zbraní Bagdadu, ozvala sa v rovnakom tóne aj Moskva. S tým rozdielom, že ruská pomoc bude smerovať aj sýrskemu spojencovi. Ruský prezident Vladimir Putin, ako aj šéf diplomacie Sergej Lavrov to vyhlásili počas nedávnych rokovaní s irackým premiérom Hajdarom Abádím Moskve.

„Rozvíjame vzájomné vzťahy aj vo vojensko-technickej oblasti,“ cituje agentúra Reuters prezidenta Putina zo stretnutia v Kremli. Zároveň pripomenul, že „Irak je dávnym a dlhodobým partnerom“ Ruska v oblasti Stredného východu.

Sergej Lavrov bol konkrétnejší, keď vyhlásil, že ,Rusko urobí všetko preto, aby pomohlo Iraku zvíťaziť nad Islamským štátom, ktorý obsadením mesta Ramádí dosiahol podľa Lavrova najväčší úspech za posledný rok vlády v Bagdade.

„Irak aj Sýria sú v prvej línii frontu v boji s terorizmom. Budeme sa preto usilovať splniť čo najlepšie všetky možné požiadavky týkajúce sa obranyschopnosti s cieľom zabezpečiť vyhnanie Islamského štátu, ako aj ďalších teroristov z ich územia,“ povedal Lavrov novinárom.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Sýria #Islamský štát