Íri v referende jednoznačne schválili sobáše homosexuálov

Výrazná väčšina Írov sa v piatkovom referende vyslovila za uzákonenie homosexuálnych sobášov.

23.05.2015 09:46 , aktualizované: 20:48
Írsko, referendum, homosexuáli Foto: ,
Priaznivci referenda oslavujú na dublinskom hrade.
debata (378)

Pre manželstvo osôb rovnakého pohlavia hlasovalo 62,1 percenta voličov. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov hlasovania, ktoré boli oznámené v sobotu večer. Írsko sa tak stalo prvou krajinou na svete, kde boli takéto zväzky uzákonené v plebiscite.

Výsledky hlasovania v sobotu oznámilo volebné centrum umiestnené na dublinskom hrade. Po vyhlásení výsledkov tam jasali, mávali dúhovými vlajkami, objímali sa a bozkávali stovky ľudí, ktorí ohlásenie výsledkov sledovali pred veľkoplošnými obrazovkami na hradnom nádvorí a čiastočné výsledky oslavovali už od dopoludňajších hodín. Oslavovalo sa tiež v uliciach írskych miest, najmä v centre írskej metropoly.

Tiež účasť v referende pritom bola pomerne vysoká, 60,5 percenta. Do krajiny sa špeciálne kvôli hlasovaniu v referende vrátilo aj veľké množstvo prevažne mladých ľudí, ktorí žijú v zahraničí.

Hoci posledné prieskumy tesne pred hlasovaním ukazovali miernu prevahu tých, ktorí sobáše osôb rovnakého pohlavia podporia, upozorňovali analytici na to, že v silne katolíckom Írsku stále existuje možnosť, že nakoniec zvíťazia zástancovia tradičnej definície manželstva. To sa ale nakoniec nestalo.

Mužský pár prechádza okolo plagátu Áno kampane... Foto: Reuters, DARREN STAPLES
Írsko, homosexuáli, referedum Mužský pár prechádza okolo plagátu Áno kampane k referendu o sobášoch homosexuálo v centre Dublinu.

„Sme prvou krajinou na svete, ktorá do ústavy dá rovnosť sobášov a urobí to na základe ľudového hlasovania. Sme pre zvyšok sveta majákom slobody a rovnosti. Môžeme na seba byť ako Íri veľmi pyšní,“ povedal Varadkar, ktorý na začiatku kampane presadzujúcej homosexuálne sobáše verejne priznal, že je gay.

Prehrou je výsledok referenda pre katolícku cirkev. Porážku uznala aj katolícka organizácia Iona Institute, ktorá viedla kampaň proti legalizácii homosexuálnych sobášov.

Homosexuálne sobáše pred referendom podporili všetky hlavné írske politické strany.

Írsko spolu s Maltou a Poľskom patrí k tradičným katolíckym baštám v Európe, za posledných 20 rokov ale v uznávaní práv homosexuálov urobilo značný pokrok. Veľkým prelomom bol rok 1993, keď krajina zrušila zákon z 19. storočia, ktorý zakazoval sexuálne styky medzi mužmi. Od roku 2011 môžu osoby rovnakého pohlavia uzatvárať registrované partnerstvá, ktoré v otázke dedičstva či daní zaručujú právnu rovnosť s tradičnými manželskými zväzkami.

378 debata chyba
Viac na túto tému: #Írsko #homosexuáli #sobáše homosexuálov