Vojenský vodca luhanských povstalcov zahynul pri útoku

Vojenský vodca proruských povstalcov vo východoukrajinskej Luhanskej oblasti Alexej Mozgovoj zahynul v aute pri meste Alčevsk po útoku neznámych atentátnikov.

24.05.2015 08:45
Alexej Mozgovoj Foto: ,
Vodca povstalcov v Luhansku Alexej Mozgovoj.
debata (252)
Spolu s ním zomrelo šesť ďalších ľudí. Oznámila to v sobotu podľa agentúry Reuters tlačová služba luhanských separatistov LIT.

Veliteľ povstaleckej brigády Prízrak zahynul potom, čo auto, v ktorom išiel, vyletelo po odpálení nálože do vzduchu a útočníci potom na zdemolovaný automobil strieľali z automatických zbraní, povedal predstaviteľ oblasti Sergej Gorenko. Možné dôvody útoku neoznámil.

Alčevsk sa nachádza asi 30 kilometrov východne od frontovej línie a približne 45 kilometrov západne od Luhansku v smere na Doneck. Mozgovoj bol podľa LIT už skôr terčom útokov, naposledy v marci.

Na východe Ukrajiny sa v sobotu napriek prímeriu ďalej bojovalo. Podľa hovorcu ukrajinskej armády povstalci nasadili pri frontovej línii ťažké zbrane, podľa povstaleckej agentúry DAN tam ale ťažké zbrane, vrátane tankov a bojových lietadiel, presúva aj armáda. Porušovanie dohôd z Minska tento týždeň oficiálne potvrdila aj Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá upozornila na fakt, že ukrajinská armáda ani bojovníci „ľudových republík“ v Donbase nedodržali ustanovenia o odsune ťažkej bojovej techniky z línie frontu.

Konflikt si od vlaňajšieho apríla vyžiadal najmenej 6200 obetí na životoch. Podľa Kyjeva ide o vojnu s Ruskom, Moskva ale priame zapojenie do konfliktu popiera.

252 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza na Ukrajine #Luhansk