USA znepokojuje ruský zákon o mimovládkach

Spojené štáty "hlboko znepokojuje", že Rusko definitívne prijalo zákon, ktorý umožňuje úradom postaviť "nežiaduce" mimovládne organizácie mimo zákon.

24.05.2015 09:05
debata (276)

Uviedla to hovorkyňa amerického ministerstva zahraničia Marie Harfová. Zákon v sobotu podpísal prezident Vladimir Putin.

„Obávame sa, že tento nový zákon ešte ďalej obmedzí prácu občianskej spoločnosti v Rusku,“ uviedla Harfová podľa agentúry AFP. Podľa nej ide o „ďalší prípad rastúceho potláčania nezávislých hlasov ruskou vládou a zámerných krokov, ktoré izolujú ruský ľud od sveta“.

Zákon už odsúdili nadnárodné mimovládne organizácie Human Rights Watch a Amnesty International. Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vyzvala tento týždeň Putina, aby zákon nepodpisoval, inak budú v Rusku „ohrozené základné demokratické práva“. Opatrenia, ktoré v stredu odhlasovala horná komora ruského parlamentu, stavia mimo zákon mimovládne organizácie, ktoré za nežiaduce označí generálna prokuratúra. Môžu byť postihnuté pokutami, ich funkcionári môžu byť odoslané k núteným prácam alebo až na šesť rokov do väzenia. Do kategórie nežiaducich sa môžu dostať prakticky akékoľvek domáce či medzinárodné hnutia, ktoré podľa prokuratúry ohrozujú ruský ústavný poriadok alebo bezpečnosť štátu.

Jeden z predkladateľov zákona Alexander Tarnavskij povedal, že zákon mieri hlavne na zahraničné mimovládne a neziskové organizácie. „V dnešnej dobe si nemožno nevšimnúť, že niektoré zahraničné organizácie sa nesprávajú dobre. Niektoré to robia na žiadosť tajných služieb, iné z iných príčin,“ vyhlásil poslanec podľa agentúry TASS.

Vzťahy medzi Ruskom a Spojenými štátmi sú teraz najhoršie od konca studenej vojny na prelome osemdesiatych a deväťdesiatych rokov. Tento vývoj do značnej miery súvisí s ukrajinskou krízou, ktorú podľa Moskvy vyvolal Západ. Západné krajiny naopak vinia Rusko z podpory východoukrajinských separatistov a vlani za to zaviedli voči Moskve sankcie.

276 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #mimovládne organizácie