Cirkev v Írsku sa musí prebudiť do reality, povedal arcibiskup

Katolícka cirkev v Írsku sa musí konfrontovať s realitou a začať premýšľať o tom, ako mladým ľuďom lepšie sprostredkovať svoje učenie. Po piatkovom referende, v ktorom prevažná väčšina Írov hlasovala za uzákonenie homosexuálnych sobášov, to stanicu RTÉ povedal dublinský arcibiskup Diarmuid Martin.

24.05.2015 11:13
Írsko, referendum, sobáše homosexuálov Foto: ,
Priaznivci referenda oslavujú po vyhlásení výsledkov v Dubline.
debata (55)

Pre sobáše osôb rovnakého pohlavia sa v plebiscite vyslovilo 62,1 percent voličov, pričom za hlasovali aj obyvatelia konzervatívnejších vidieckych regiónov.

Írsko po sobotňajšom oznámení výsledkov oslavovalo a týkalo sa to nielen aktivistov podporujúcich rovnaké práva pre homosexuálov, ale aj politikov, ktorí tento krok podporovali. „Odpoveďou je áno ich budúcnosti, áno ich láske, áno rovnosti manželstva. Toto áno hlasno zaznieva po celom svete a je priekopníckym hlasom našich občanov,“ povedal v sobotu na tlačovej konferencii írsky premiér Enda Kenny.

Homosexuálne sobáše podporili všetky írske politické strany vrátane tých, ktoré majú tradične blízko katolíckej cirkvi, ako je napríklad stredopravá Fianna Fáil. „Je jednoducho nesprávne utláčať v 21. storočí ľudí len kvôli ich sexualite,“ uviedol jej predseda Micheál Martin.

Veľmi zmierlivý tón zaujali po referende aj predstavitelia katolíckej cirkvi, ktorá považuje homosexuálny styk za hriech a manželstvo definuje výhradne ako zväzok medzi mužom a ženou. „Je to spoločenská revolúcia,“ uznal arcibiskup Martin, podľa ktorého by sa mali cirkevní predstavitelia prebudiť do reality a zamyslieť sa napríklad nad tým, ako sa cirkvi darí odovzdávať ďalej svoje učenie. „Väčšina ľudí, ktorá volila áno, je produktom 12 rokov strávených v našich katolíckych školách,“ povedal.

Írsko urobilo za posledných 20 rokov v uznávaní práv homosexuálov veľký pokrok: až v 1993 zrušilo zákon z 19. storočia, ktorý zakazoval sexuálne styky medzi mužmi a dekriminalizovalo tak homosexuálny styk ako posledný z krajín EÚ. V roku 2010 Dublin povolil registrované partnerstvo a teraz ako prvá krajina na svete schválil homosexuálne sobáše v referende. Za hlasovalo vyše 1,2 milióna voličov, proti bolo 734 000. Zo 43 volebných obvodov mali odporcovia sobášov väčšinu len v jedinom, na vidieku Roscommon-South Leitrim.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Írsko #katolícka cirkev #sobáše homosexuálov