Odpovieme na každú hrozbu, tvrdí šéf Vojenského výboru NATO

Po anexii Krymu a vo svetle pokračujúceho konfliktu na Ukrajine sa európske bezpečnostné prostredie zmenilo. Severoatlantická aliancia sa tomu snaží prispôsobiť. V snahe chrániť spojencov NATO posilnilo spoluprácu s Ukrajinou a zameriava sa na nové strategické kroky.

26.05.2015 06:00
Knud Bartels Foto:
Knud Bartels, šéf Vojenského výboru NATO.
debata (287)

Medzi nimi je aj vytvorenie jednotiek veľmi rýchleho nasadenia, o ktorých hovorí dánsky generál Knud Bartels, šéf Vojenského výboru NATO. Rozhovor s ním vznikol pre projekt Defence Matters, na ktorom sa podieľa aj denník Pravda.

odkaz
Defense Matters, NATO

Projekt Defence Matters vznikol v spolupráci s európskymi médiami OnAlert (Grécko), Foreign Policy (Rumunsko), LETA News Agency (Lotyšsko)

Nakoľko Akčný plán pripravenosti NATO prispeje k zlepšeniu európskej bezpečnosti? Potrebujeme sily veľmi rýchlej reakcie, keď už máme jednotky rýchlej reakcie?
NATO sa vždy prispôsobuje bezpečnostnej situácii. Bolo to tak počas studenej vojny aj po nej. A je to tak aj v zmenenej situácii v Európe. Jednotky rýchleho nasadenia prispeli k zlepšeniu euroatlantickej bezpečnosti. Sú odpoveďou na výzvy na východných aj južných hraniciach NATO. Na summite vo Walese v septembri 2014 sme sa dohodli na zvýšení počtu vojakov v týchto jednotkách z 13-tisíc na 30-tisíc. Zároveň vytvárame sily veľmi rýchleho nasadenia. Najdôležitejšie je, že ich budeme schopní nasadiť do 48 hodín. Budú mať leteckú podporu, námornú aj podporu špeciálnych jednotiek. Je to signál, že NATO je pripravené a schopné zasiahnuť proti akejkoľvek hrozbe rýchlo a efektívne. Sily veľmi rýchlej reakcie budú súčasťou jednotiek rýchlej reakcie, aby ich zlepšili a zvýšili ich pripravenosť na nasadenie. Vznikne tiež šesť veliteľských štruktúr v Bulharsku, Estónsku, Litve, Lotyšsku Poľsku a Rumunsku. Tieto styčné tímy umožnia jednoduchšie nasadenie jednotiek, podporia plánovanie a cvičenia. Zároveň je to signál, že akýkoľvek agresor by sa stretol s odporom celej aliancie.

V prípade nevyhnutnosti nasedenia síl veľmi rýchleho nasadenia, kto ich bude riadiť a ako budú fungovať?
Rozhodnutie o ich nasadení prináleží generálnemu tajomníkovi a členom Severoatlantickej rady na základe odporučení Vojenského výboru NATO. Už reálne nasadenie jednotiek napríklad na východnom krídle aliancie budú mať na starosti styčné tímy, ktorých členovia sa budú striedať na rotačnej báze. Styčné tímy spoločne s hostiteľskými krajinami identifikujú logistické siete, transportné uzly a podpornú infraštruktúru, aby umožnili vojakom čo najrýchlejšie nasadenie. Časť jednotiek bude schopná presunúť sa do dvoch dní, väčšina štruktúr do menej ako siedmich dní. Rozvoj síl bude pokračovať ďalej, aby sme zabezpečili ich lepšie schopnosti a naďalej sa vedeli prispôsobiť hrozbám v budúcnosti.

Zohrávajú tieto sily nejakú úlohu pri odstrašovaní v súvislosti s hybridnou vojnou? Čo môže NATO urobiť v súvislosti s nevojenskou dimenziou hybridnej vojny?
NATO je pripravené brániť všetkých spojencov proti akejkoľvek hrozbe. Či je konvenčná, alebo hybridná. Samotná aliancia pripravuje novú hybridnú stratégiu, ktorá bude známa do summitu vo Varšave v roku 2016. Bude to zahŕňať situačný prehľad a spravodajstvo a zrýchlenie procesu rozhodovania. Hybridná vojna sa týka aj hospodárstva a kybernetického priestoru. Posilňujeme našu koordináciu s ďalšími organizáciami vrátanie Európskej únie. Akčný plán pripravenosti je kľúčový pre to, ako bude NATO reagovať. Aby sme odrazili nejasné, rozporuplné alebo hybridné hrozby, musíme konať rýchlo vždy, keď je to potrebné. Preto robíme kroky, aby sme mali vhodné sily na správnom mieste v správnom čase.

Čo môže aliancia urobiť pri ochrane Ukrajiny proti ruským zeleným mužíkom pri zachovaní medzinárodného práva?
Musíme si vyjasniť niektoré definície. Podľa článku¤5 Washingtonskej zmluvy je útok na jedného člena NATO útokom na všetkých a budeme sa vzájomne brániť. Ukrajina nie je členom aliancie, a preto nie je chránená týmto záväzkom. Je však veľmi blízkym partnerom NATO. Preto sme po ruských krokoch prijali okamžité opatrenia, aby sme posilnili našu pripravenosť a prehĺbili spoluprácu s Ukrajinou. Robíme na tom, aby sme zlepšili schopnosti jednotiek NATO a Ukrajiny spolupracovať. Prostredníctvom cvičení a vzdelávania NATO podporuje Ukrajinu v politickej aj praktickej rovine. Vytvorili sme päť zvereneckých fondov. Logistický, týkajúci sa velenia riadenia a komunikácie, kybernetickej obrany, výcviku bývalých príslušníkov armády a pomoci zraneným vojakom. Vo fondoch sú takmer tri milióny eur. Pomôžu ukrajinským silám, aby boli modernejšie, transparentnejšie a efektívnejšie.

Veríte, že NATO je schopné brániť spojencov pre ruskými trójskymi koňmi?
Aliancia bude chrániť a brániť spojencov proti akejkoľvek hrozbe. Nevnímame, že by alianciu niečo v tejto chvíli akútne ohrozovalo. Keby však nejaký štát, alebo ktokoľvek, narušil suverenitu niektorého z 28 členov NATO, bude čeliť najsilnejšej aliancii na svete.

Celý rozhovor si prečítajte na www.defencematters.org/index.php

© Autorské práva vyhradené

287 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Ukrajina #Defence Matters #jednotky rýchleho nasadenia