V Turkménsku odhalili 21-metrovú zlatú sochu prezidenta

V bývalej sovietskej krajine Turkménsko odhalili 21-metrovú pozlátenú sochu súčasného prezidenta Gurganguliho Berdymuchamedova, čo je znak narastajúceho kultu osobnosti v krajine.

25.05.2015 11:55
debata (18)

Monument, ktorý prezentovali verejnosti v pondelok, ukazuje prezidenta sediaceho na koni stojacom na mramorovom stĺpe. Krajina je „obsiata“ sochami excentrického predchodcu súčasného prezidenta Saparmuta Nijazova, ktorý zomrel v roku 2006, toto je však prvý takýto monument súčasného turkménskeho lídra.

Predstavitelia krajiny tvrdia, že sochu dali postaviť na žiadosť verejnosti. Berdymuchamedov, nazývaný Arkadag (Ochranca), vyhral prezidentské voľby v roku 2012 s 97-percentami hlasov.

Berdymuchamedov trochu zmiernil tvrdé opatrenia Nijazova, ktorý v stredoázijskej krajine vládol tvrdou rukou takmer 15 rokov a sám seba tituloval Turkmenbaši (Otec všetkých Turkménov).

Turkménsko je rozľahlá krajina rozprestierajúca sa od Kaspického mora až po Afganistan. Na veľkom území však žije iba niečo viac ako päť miliónov ľudí, pričom právo voliť majú tri milióny z nich.

Ázijská krajina, ktorá získala nezávislosť v dôsledku rozpadu Sovietskeho zväzu, disponuje veľkými zásobami nerastných surovín, čo láka zahraničných investorov. Odrádza ich však neprehľadnosť pomerov v tamojšej spoločnosti a politike.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #Turkménsko #socha