V Donbase sa ďalej strieľa, vládne sily majú mŕtveho a ranených

Ukrajinské vládne sily majú od nedele ďalšieho mŕtveho vojaka a päť zranených. Oznámil to v pondelok hovorca ukrajinskej armády Andrij Lysenko pri obvyklom zhrnutí udalostí, ktoré sa v uplynulých 24 hodinách odohrali na východe Ukrajiny medzi ozbrojenými silami a proruskými povstalcami. Obe strany sa naďalej vzájomne obviňujú z nerešpektovania pokoja zbraní.

25.05.2015 15:13
debata (55)

V Doneckej oblasti separatisti podľa Lysenka porušovali prímerie, dojednané v polovici februára v bieloruskom Minsku, najmä pri obci Šyrokyno neďaleko strategicky významného prístavného mesta Mariupoľ. Práve tam pri paľbe vzbúrencov zo zakázaných zbraní – diel kalibru 122 milimetrov a mínometov kalibru 120 milimetrov zahynul bojovník Národnej gardy a ďalší utrpeli zranenia.

Hovorca uviedol, že sa tiež strieľalo v okolí Donecka. Rebeli tam podľa neho z diel kalibru 122 milimetrov ostreľovali armádne pozície v blízkosti letiska. V druhom z povstaleckých regiónov, Luhanskej oblasti, boli najintenzívnejšie strety hlásené z okolia miest sčasti a Stanycja Luhanska.

Od nedele vraj vládne sily takisto napočítali 16 letov bezpilotných lietadiel nepriateľa nad frontovými líniami.

Povstalci na druhej strane tvrdia, že ukrajinské vládne sily za uplynulých 24 hodín porušili prímerie len v Doneckej oblasti v 43 prípadoch. Terčom paľby zo zakázaných ťažkých zbraní sa podľa nich stal nielen Doneck, ale tiež Horlivka, Jasynuvata a Dokučajivsk.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza na Ukrajine #proruskí separatisti