Cameron rokoval s Junckerom o reforme EÚ

O reforme Európskej únie v noci na utorok rokoval britský premiér Davida Cameron so šéfom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom.

26.05.2015 07:14
debata (3)

Cameron pozval bruselského hosťa na neskorú večeru, pri ktorej zopakoval presvedčenie, že Európa sa musí zmeniť, aby lepšie plnila predstavy britských voličov. Novinárom to po skončení rozhovorov oznámila hovorkyňa britskej vlády.

Juncker podľa hovorca uviedol, že chce nájsť „pre Britániu spravodlivé riešenie“ a je ochotný tomu napomôcť. „Premiér Cameron zdôraznil, že ľudia v Británii nie sú s aktuálnym stavom spokojní a veria, že Európa potrebuje zmenu,“ uviedla. Obaja štátnici sa zhodli, že k nájdeniu východiska budú potrebné ďalšie rokovania.

Cameron pred nedávnymi voľbami sľúbil, že s Bruselom dohodne nový formát britskej účasti na fungovaní Európskej únie a do konca roka 2017 vypíše referendum o britskom členstve. Svoju cestu za reformou začal minulý týždeň na summite Východného partnerstva v lotyšskej Rige.

Tento týždeň sa vydá do piatich európskych metropol, aby o svojich zámeroch vyjednával. Navštívi Dánsko, Holandsko, Francúzsko, Poľsko a Nemecko. Podľa agentúry Reuters plánuje do júnového summitu Európskej rady osobne rokovať aj s vodcami všetkých ostatných 22 štátov EÚ.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #reforma #David Cameron #Jean-Claude Juncker