Nemecko sprísni kontroly na hraniciach kvôli summitu G7

Nemecko v utorok čiastočne obnoví hraničné kontroly kvôli nadchádzajúcemu summitu hospodárskych veľmocí G7 v juhobavorskom Elmau. Podľa agentúry DPA sa to týka hraníc s Českou republikou a Rakúskom. Kontroly, ktoré nemajú byť systematické, ale "prispôsobené situácii a pružné", majú nemeckí policajti vykonávať do 15. júna.

26.05.2015 07:31
debata (4)

Vyplýva to z príslušného dokumentu postupimského policajného prezídia, z ktorého citoval časopis Der Spiegel.

Summit siedmich najväčších ekonomík sveta G7 sa bude na bavorskom alpskom zámku Elmau konať 7. a 8. júna. Pred akciou aj po nej Nemecko zvýši kontrolu svojich hraníc.

Podobné opatrenia sa Nemecku podľa policajného dokumente osvedčili už pri usporiadaní majstrovstiev sveta vo futbale v roku 2006 a pri summitu G8 v roku 2007 v Heiligen­damme. Rovnako ako vtedy má byť aj kvôli bavorskému summitu nasadených až 17 000 policajtov.

Hraničné kontroly podľa polície umožňujú „trvalo obmedzovať akčný rádius páchateľov trestných činov a narušiteľov pôsobiacich naprieč hranicami“. Nemecké úrady totiž počítajú s násilnými protestami odporcov kapitalizmu počas summitu.

Na základe skúseností z iných krajín aj domácich skúseností možno podľa policajného prezídia očakávať „s vysokou pravdepodobnosťou násilné výtržnosti“. To predstavuje „značné ohrozenie“ bezpečnosti.

Schengenské dohody, zaisťujúce bezvízové ​​cestovanie medzi zúčastnenými štátmi, umožňujú krajinám po konzultácii s partnermi obnoviť hraničné kontroly na obmedzený čad, zvyčajne nie dlhšie ako 30 dní, ak to vyžaduje verejný záujem alebo zaistenie bezpečnosti obyvateľov.

Kvôli summitu G7 musia motoristi od 4. júna počítať s dopravnými obmedzeniami nielen v Elmau a okolí, ale napríklad v Mníchove. Okres Garmisch-Partenkirchen navyše bude uzavretý pre tranzitnú dopravu. Miestni školáci budú mať o dva dni, 8. a 9. júna, predĺžené svätodušné prázdniny, pretože ich školy budú slúžiť ako základne pre policajtov a zdravotníkov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #hraničné kontroly #summit #G7