'Turkménsky ľud si želal' zlatého prezidenta

Turkménsky prezident Gurbanguli Berdymuhamedov (57) získal ďalšiu poctu. Po množstve portrétov a mešite nesúcej jeho meno má od pondelka aj zlatú sochu. Podľa úradov sa tak stalo na základe "množstva žiadostí turkménskych obyvateľov".

26.05.2015 09:55
Turkmensko Foto: ,
Na slávnostnom odhalení pozlátenej sochy turkménskeho prezidenta Berdymuhamedova v Ašchabade sa zúčastnili stovky pozvaných hostí.
debata (2)

Ich želanie ešte pred rokom „tlmočil“ hlave štátu podpredseda vlády a šéf diplomacie Rašid Meredov. Prezident vtedy reagoval konštatovaním, podľa ktorého „želanie ľudu je sväté“. A tak postavenie okázalého monumentu venovaného „vodcovi národa“ vzápätí jednohlasne schválili poslanci parlamentu.

Pomenovanie sochy Arkadag binasi (monument Arkadag) má korene v tureckom jazyku, v ktorom arkadag znamená patrón alebo opora. A práve takého podľa oficiálnych zdrojov vidia Turkméni svojho lídra. Samotná socha je vysoká šesť metrov a pokrýva ju 24-karátové zlato. Na ústrednom námestí Ašchabadu sa týči na 21 metrov vysokom mramorovom podstavci. „Zlatý prezident“ sedí na koni a má zdvihnutú pravú ruku. Berdymuhamedov je vo funkcii od konca roku 2006, keď nahradil zosnulého Saparmurata Nijazova. Vo voľbách pred dvoma rokmi získala prezidentova Demokratická strana 47 zo 125 mandátov, ale zvyšné miesta obsadili zoskupenia, ktoré bezvýhradne podporujú hlavu štátu.

Kritici obviňujú Berdymuhamedova, že v Turkménsku udržuje jeden z najrepresív­nejších režimov na svete. V posledných prezidentských voľbách (2012), ktoré monitorovacie skupiny kritizovali, zvíťazil so ziskom 97 percent hlasov. Od prvého nástupu do funkcie riadi krajinu pevnou rukou, čo je podľa znalcov tamojších pomerov v týchto zemepisných šírkach nepísaným pravidlom. Súčasného prezidenta ospevujú v mnohých pesničkách a velebia ho aj v poézii vytvorenej „dvornými umelcami“.

"Zlatý prezident“ si však najviac zakladá na povesti znalca koní a vynikajúceho jazdca. Preteky tradične vyhráva. Napríklad aj v apríli tohto roku skončil ako prvý a získal finančnú odmenu 11,5 milióna dolárov. Jazdec na druhom mieste mal koňa, ktorý tiež patril prezidentovi, a tak nie je ťažké zistiť, ku komu putovala odmena 1,5 milióna dolárov.

Pred dvoma rokmi síce Berdymuhamedov tiež vyhral, ale po tom, čo kôň dobehol do cieľa, sa zviera potklo a prezident sa ocitol na zemi. Videli to milióny divákov na sociálnych sieťach, ale nie Turkméni. Postarali sa o to úrady.

Turkménsko je veľmi bohaté na plyn a práve štátny monopol na jeho vývoz a zisk z predaja, všetko kontrolované prezidentom, umožňuje Berdymuhamedovi udržiavať v krajine „poriadok a disciplínu“.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Turkménsko #socha #Ašchabad