Luhanský gubernátor hlási útok povstalcov na armádnu sanitku

Proruskí povstalci v pondelok prepadli vojenské sanitné vozidlo na území Luhanskej oblasti kontrolovanom ukrajinskými silami. Vo vozidle zomrel jeden vojak a druhý utrpel vážne zranenia. Podľa agentúry Ukrinform to na svojom webe oznámil luhanský gubernátor lojálny Kyjevu Hennadij Moskal.

26.05.2015 11:07
debata (38)

Podľa gubernátora vzbúrenci túto diverznú akciu vykonali v blízkosti ruských hraníc. Pri ich paľbe z automatických zbraní jeden z dvoch vojakov v aute, 46-ročný muž, na mieste zomrel. Druhého previezli do nemocnice s vážnym zranením.

Moskal dodal, že do tejto oblasti často prenikajú diverzné a prieskumné skupiny z ruského územia. Okrem iného kladú nálože, ktoré už zničili dve armádne autá.

Incident potvrdzuje napätú situáciu, ktorá naďalej panuje na východe Ukrajiny. Aj keď intenzívne boje ustali po nových dohodách uzatvorených v polovici februára v Minsku, incidenty a provokácie s ostreľovaním protivníka pokračujú. Aj dnes sa armáda a separatisti vzájomne obvinili z porušovania prímeria v uplynulých 24 hodinách.

Podľa Moskala okres mesta Stanycja Luhanska, v ktorom sa tiež odohral incident s vojenskou sanitkou, bol v noci na dnes vystavený intenzívnej delostreleckej paľbe. Nikto síce našťastie nebol zranený, ale explózie poškodili plynovod a deväť dedín prišlo o dodávky plynu.

Povstalci z Doneckej oblasti na druhej strane podľa agentúry TASS obvinili armádu, že od pondelka porušila prímerie 41-krát. Vojaci vraj pritom použili mínomety, protitankové strely, granátomety a v štyroch prípadoch aj raketomety. Paľba pritom smerovala okrem iného na Doneck, Horlivku a Jasynuvatu.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #prímerie #incident #Luhansk #proruskí povstalci