Hroby utečencov v malajzijskej džungli svedčia o brutalite pašerákov ľudí

Malajzijskí policajti začali exhumáciu desiatok tiel predpokladaných utečencov, ktorí sa pravdepodobne stali obeťami prevádzačov. Hroby sa nachádzajú v džungli pri hranici Malajzie s Thajskom.

26.05.2015 14:29
Malajzia, exhumácia, utečenci Foto: ,
Členovia malajzijského forenzného tímu vyšetrujú exhumované telo z neoznačeného hrobu v tábore, kde pašeráci ľudí zadržiavali utečencov.
debata

Miesto je v blízkosti táborov, kde pašeráci ľudí zrejme migrantov z Barmy a Bangladéša zadržiavali, kým vymáhali od ich príbuzných výkupné. Informovala o tom agentúra Reuters.

Malajzijská polícia v utorok oznámila, že objavila 139 hrobov s pravdepodobnými pozostatkami utečencov. V niektorých hroboch leží podľa polície väčšie množstvo tiel. Forenzné tímy malajzijskej polície sa vydali na miesto s lopatami a motykami a začali pozostatky vykopávať.

Pašeráci väznili aj deti

Hroby našli v blízkosti 28 opustených táborov, ktoré zrejme prevádzačom slúžili na väznenie utečencov. Úrady oznámili, že najmenej dva z týchto táborov boli opustené len pred dvoma či tromi týždňami, čo naznačujú veci zanechané na mieste ako zelenina, ryža alebo takmer nové kuchynské potreby. To sa zhruba zhoduje s časom, keď thajská vláda začala rozsiahlu raziu proti pašerákom ľudí. Ďalšie nájdené predmety ako ružový plyšový medvedík či biele detské sandále svedčia o tom, že v táboroch zadržiavali aj deti.

Husté lesy južného Thajska a severnej Malajzie boli donedávna hlavnou zastávkou pre prevádzačov prepravujúcich utečencov z chudobného Bangladéša a utečencov z radov diskriminovanej moslimskej menšiny Rohingov z Barmy za lepším životom do bohatších krajín juhovýchodnej Ázie.

Prevádzači zvyčajne utečencov najprv loďou previezli na juh Thajska a potom ich mali previesť pešo cez thajsko-malajzijskú hranicu. Často však utecencov zavreli do táborov vybudovaných pozdĺž tejto hranice a vydierali ich rodiny s požiadavkou zaplatenia ďalších peňazí. Hroby boli v minulých dňoch odhalené aj na thajskej strane hranice.

Šokujúca krutosť v táboroch

Novinári, ktorých malajzijské úrady dnes vzali do jedného z narýchlo opustených táborov, popísali, že tábor bol zriadený asi hodinu od najbližšej cesty v hustej džungli. Na mieste našli bambusové konštrukcie a plachty. Veľká plastová nádrž na vodu naznačovala, že tábor bol využívaný trvalo. Podľa jedného z policajtov tento tábor mohol pojať až 400 ľudí.

Šéf malajzijskej štátnej polície Khalid Abu Bakar uviedol, že tábory boli zrejme využívané od roku 2013. Polícia bola podľa neho „šokovaná krutosťou“ v týchto plotom oplotených táboroch, kde niektorých utečencov zrejme držia v klietkach. Na exhumovaných telách sú vraj zjavné známky mučenia.

Obyvatelia malajzijského mesta Wang Kelian vypovedali, že často v oblasti migrantov stretávali. „Boli vyhladovaní, týždne nejedli. Živili sa semenami, listami, čímkoľvek, čo našli,“ povedal majiteľ malého hostelu Abdul Rahman Mahmud.

debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Malajzia #exhumácia #prevádzači