Ruská ombudsmanka spochybnila zákon o nežiaducich mimovládkach

Ruská obhajkyňa ľudských práv Ella Pamfilovová v utorok spochybnila ústavnosť kontroverzného zákona o "nežiaducich" mimovládnych organizáciách, ktorý nedávno schválil parlament a v sobotu podpísal prezident Vladimír Putin. Normatívny akt podľa kritikov v podstate umožňuje kriminalizovať občianske hnutia nepohodlné štátu.

26.05.2015 15:50
debata (63)

Pamfilovová v správe, ktorú zverejnila na svojom webe, poukazuje na niekoľko skutočností, ktoré sú v rozpore s ruským právnym poriadkom. Predovšetkým podľa nej neexistuje jasná právna definícia „statusu nežiaduce zahraničné alebo medzinárodné organizácie na území Ruskej federácie“.

Ombudsmanka sa pozastavuje nad tým, že zákony sa ani nezaoberajú právnym základom, z ktorého by malo vyjsť rozhodnutie o tom, že daná organizácia „ohrozuje základy ústavného zriadenia Ruskej federácie, obranyschopnosti a bezpečnosti štátu“. Čo sú pritom podľa právneho predpisu dôvody pre označenie subjektu za nežiaduci.

Zarážajúce je takisto podľa Pamfilovovej to, že právny akt nepočíta s možnosťou súdneho odvolania proti rozhodnutiu označujúcemu organizáciu za nežiaducu. „Tým je porušené ústavné právo na súdnu ochranu,“ zdôrazňuje ombudsmanka.

„Preto federálny zákon … vyvoláva vážne znepokojenie ombudsmanky pre ľudské práva v Ruskej federácii ohľadom súladu s Ústavou Ruskej federácie,“ konštatuje Pamfilovová.

Podľa kritizovaného právneho predpisu môže byť za nežiaducu označená zahraničná alebo medzinárodná mimovládna organizácia" predstavujúca hrozbu pre základy ústavného zriadenia RF, obranyschopnosť krajiny a bezpečnosť štátu". Rozhodovať o tom má generálny prokurátor alebo jeho zástupcovia po dohode s ministerstvom zahraničia.

Podľa ruských opozičných aktivistov je cieľom nového zákona „odstrihnúť“ ruské mimovládne skupiny od ich zahraničných partnerov. Zákon dáva štátu nové nástroje postihu po neslávne známom zákonu o „zahraničných agentoch“ z roku 2012. Ten pranieruje organizácie, ktoré využívajú zahraničné granty a vystavuje ich ponižujúcim byrokratickým procedúram.

Rusko začalo brániť mimovládnym a neziskovým organizáciám v kontaktoch so zahraničím od roku 2012, keď sa svojho tretieho mandátu na čele štátu ujal Putin. Moskva tvrdí, že západné štáty sa snažia destabilizovať politický systém a spochybniť tradičné hodnoty ruskej spoločnosti založenej na centralizovanej štátnej moci, mohutnej armáde a pravoslávnej viere.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #zákon #Rusko #ombudsmanka #mimovládne organizácie