Ruská prominentná dcéra si za smrť ženy trest neodpyká, sudcu povýšili

Prípad dcéry vysokopostavenej ruskej úradníčky Anny Šavenkovovej, ktorá autom v centre Irkutska zrazila dve ženy na chodníku a mala si za to odpykať tri roky vo väzení, sa po rokoch skončil podľa očakávania skeptikov.

27.05.2015 08:08 , aktualizované: 17:10
nehoda, Irkutsko Foto:
Náraz bol pre chodkyne fatálny, mladá vodička sa však o svoje obete vôbec nezaujímala.
debata (307)

Odsúdená nestrávila za mrežami ani deň a trest jej zmazala tohtoročná amnestia. A sudcu, ktorý mal prípad na starosti, povýšili. „Výnos o povýšení sudcu okresného súdu Vladimira Ždanova podpísal prezident Vladimir Putin v apríli,“ informoval server newsru.com.

Prípad šokoval celé Rusko. V decembri 2009 Šavenkovová svojím autom s riadením na pravej strane prudko nabehla na chodník a zrazila dve sestry. Verejnosťou otriasli hlavne zábery z pouličnej kamery, ktoré ukázali, že vodička sa o zranené vôbec nestarala, ale telefonovala matke, šéfke oblastnej volebnej komisie.

Až neskôr obe ťažko ranené ženy vo veku 34 a 27 rokov previezli do nemocnice, kde jedna z nich zomrela. Druhá obeť nehody si ponesie následky po celý zvyšok života.

Vodička obe ženy doslova zmietla z chodníka, po nehode sa o ne vôbec nezaujímala.

Šavenkovovú najskôr vyšetrovali dokonca len ako svedkyňu. Okolo prípadu však vypukol rozruch, ktorý políciu prinútil sľúbiť, že vodička pôjde pred súd. Škandál podľa médií ilustroval pocit beztrestnoti ruských prominentov a ich príbuzných na cestách.

Súd v auguste 2010 síce Šavenkovovú odsúdil na tri roky, ale s odkladom do marca 2024, keď jej dieťa dosiahne vek 14 rokov. Trest však nakoniec zmazala amnestia, ktorú prezident vyhlásil v máji pri príležitosti 70. výročia vojnového víťazstva.

Matka Šavenkovovej pre škandál síce prišla o kreslo šéfky oblastnej volebnej komisie, ale roku 2012 sa v novej oblastnej komisii stala jej tajomníčkou.

„Amnestia sa vzťahuje na ľudí, ktorých odsúdili za nezávažné trestné činy, a ktorí vyjadrili ľútosť nad svojím konaním. To nie je tento prípad. Úradom to však stačilo na to, aby odsúdenú zaradili medzi amnestovaných,“ reagoval pre portál Irkutsk Online Dmitrij Pjatkov, brat obetí tragédie.

307 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #súdy #dopravná nehoda #Irkutsko #Anna Šavenkovová