Výsledok írskeho referenda je porážka pre ľudstvo, vyhlásil kardinál Parolin

Schválenie sobášov homosexuálov v írskom referende je „porážkou pre ľudstvo“, vyhlásil kardinál Pietro Parolin, ktorý je po pápežovi Františkovi druhým najvýznamnejším činiteľom rímskokatolíckej cirkvi. „Som hlboko zarmútený týmto výsledkom,“ vyhlásil vatikánsky štátny sekretár.

27.05.2015 14:07 , aktualizované: 15:54
debata (77)

„Cirkev musí vziať do úvahy túto skutočnosť, ale v tom zmysle, že musí posilniť svoj záväzok evanjelizácie. Myslím si, že môžeme hovoriť nielen o porážke kresťanských princípov, ale aj o porážke pre ľudstvo,“ dodal.

Parolin je v úrade od októbra 2013, kedy nahradil kardinála Tarcisia Bertoneho, ktorého pôsobenie bolo vo Vatikáne vystavené čoraz silnejšej kritike. Parolina označujú cirkevní analytici za cenného spojenca pre pápeža Františka pri úsilí o reformu rímskokatolíckej cirkvi.

Úrad vatikánskeho štátneho sekretára je prirovnávaný k funkcii predsedu vlády. Funkciu štátneho tajomníka môžu vykonávať jedine kardináli. Bertoneho si na post vybral pápež Benedikt XVI., po jeho abdikácii viedol taliansky kardinál niekoľko dní celú katolícku cirkev.

Bertone však bol vo Vatikáne už dlhšiu dobu terčom kritiky, najmä v súvislosti so škandálom okolo sexuálneho zneužívania detí katolíckymi kňazmi, ale i finančnými škandálmi. Jeho odchod preto pre znalcov vatikánskych pomerov nebol prekvapením.

Bergoglio v roku 2010: V hre je prežitie rodiny

Pápež František ešte v pozícii arcibiskupa v Buenos Aires v roku 2010 pred schválením sobášov homosexuálov v Argentíne napísal list štyrom karmelitánskym kláštorom v argentínskej metropole, v ktorom sa jednoznačne vyslovil proti zrovnoprávnením týchto zväzkov s manželstvom.

„Argentínsky ľud bude musieť v nasledujúcich týždňoch čeliť výzve, ktorá môže vážnym spôsobom ohroziť rodinu,“ píše vtedajší arcibiskup Jorge Mario Bergoglio.

" V hre je identita a prežitie rodiny: otca, matky a detí. V hre je život mnohých detí, ktoré budú dopredu diskriminované o obrané o možnosť ľudského dozrievania, ktoré sa podľa Božej vôle má uskutočňovať s jedným otcom a s jednou matkou. V hre je úplné odmietnutie Božieho zákona, vpísaného do našich sŕdc," pokračuje Bergoglio. (Prečítajte si preklad celého listu).

77 debata chyba
Viac na túto tému: #Írsko #Vatikán #referendum #Pietro Parolin #sobáše homosexuálov