Srbsko chce zlepšiť vzťahy s Albánskom aj napriek nezhodám

Premiéri Albánska Edi Rama a Srbska Aleksandar Vučić sú odhodlaní zlepšovať krehké vzťahy svojich krajín v záujme upevnenia mieru a stability v regióne a to napriek trvajúcim rozporom. Podľa tlačových agentúr to v utorok zdôraznili na tlačovej konferencii, ktorú usporiadali v Tirane po svojom rokovaní.

27.05.2015 18:45
Vučič, Rama, Albánsko, Srbsko Foto: ,
Albánsky premiér Adi Rama (v popredí) so srbským premiérom Alexandrom Vučičom.
debata (1)

Vučić priletel pred poludním do albánskej metropoly na dvojdňovú návštevu, ktorá je vôbec prvou oficiálnou cestou vrcholného srbského predstaviteľa v Albánsku. Sú s ňou spájané nádeje na normalizáciu bilaterálnych vzťahov, ktoré majú zásadný význam pre pokoj v celom balkánskom regióne.

Srbský premiér opláca návštevu, ktorú vlani v novembri v Srbsku absolvoval Rama. Išlo rovnako o historickú udalosť, lebo to bola prvá cesta albánskeho činiteľa do Belehradu po 68 rokoch. Spolužitie oboch balkánskych národov je zaťažené dávnou rivalitou. Tá sa v poslednom čase sústreďuje hlavne okolo Kosova a okolo stále živej túžby albánskych nacionalistov po „Veľkom Albánsku“.

K urovnaniu vzťahov tlačí Tiranu a Belehrad ich želanie vstúpiť do Európskej únie, ktorá od nich žiada zabezpečenie pokoja v oblasti.„Medzi Tiranou a Belehradom bola doba ľadová, utorková návšteva je známkou vôle týchto dvoch krajín ísť ďalej, aj keď sme stále ešte ďaleko od dohody o všetkom,“ vyhlásil podľa agentúr Rama.

Vyslovil pritom želanie, aby Albánsko a Srbsko nasledovali príklad povojnového zmierenia Francúzska a Nemecka. Obaja premiéri opäť pred novinármi potvrdili úplne opačné stanoviská svojich vlád ku Kosovu, ubezpečovali, že sú pevne rozhodnutí pokúsiť sa, ako to len bude možné, túto prekážku prekonať. Albánci, ktorí tvoria prevažnú časť obyvateľstva Kosova, vyhlásili v roku 2008 jednostrannú samostatnosť, ktorú však Belehrad odmieta uznať.

Albánsky premiér Rama k odhodlaniu zlepšiť bilaterálne vzťahy príliš neprispel, keď pri minuloročnej návšteve Belehradu nabádal srbskú vládu na uznanie Kosova. Tento rok v apríli navyše vyhlásil, že spojenie Albánska a Kosova je nevyhnutné.

„Povinnosťou našej vlády je pozerať sa do budúcnosti. Podávame Albánsku priateľskú ruku,“ uisťoval Vučić. „Sme na dobrej ceste a musíme po nej pokračovať,“ dodal.

Srbský premiér je presvedčený, že k zbližovaniu oboch krajín by mala prispieť intenzívnejšia ekonomická spolupráca; prial by si čo najviac srbských investícií v Albánsku. Preto sú podľa médií v popredí Vučičových rozhovorov v Tirane najmä infraštruktúrne projekty, ako je výstavba diaľnice z juhosrbského mesta Niš do Tirany cez Kosovo, na ktorej chcú obe strany získať dotácie z EÚ.

Vučičov príchod do Tirany sprevádzali rozsiahle bezpečnostné opatrenia: uzatvorili ulice a na zabezpečenie pokoja a poriadku úrady podľa albánskej štátnej agentúry ATA nasadili okolo 1 300 policajtov.

Srbský hosť by sa mal ešte stretnúť s albánskym prezidentom Bujarom Nishanim a s predsedom parlamentu Ilirom Métoum. Vo štvrtok sa potom v Tirane zúčastní regionálneho ekonomického fóra, na ktoré prídu šéfovia vlád ďalších balkánskych krajín, vrátane kosovského premiéra Isy Mustafu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #návšteva #Srbsko #Albánsko #Edi Rama #Aleksandar Vučič