Stoltenberg: Agresivita Ruska mení rovnováhu v Európe

Rusko nerešpektuje medzinárodné zmluvy, ktoré samo podpísalo a nátlakom presadzuje v menších susedných štátoch svoju vôľu. V ostro kritickom prejave na adresu Moskvy to v utorok vo Washingtone vyhlásil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

27.05.2015 21:37
NATO, Jens Stoltenberg, Belgicko Foto: ,
Šéf NATO Jens Stoltenberg
debata (318)

Zároveň povedal, že Moskva svojou jadrovou rétorikou a plánmi na rozmiestnenie a modernizáciu jadrových zbraní mení bezpečnostné rovnováhu v Európe.

„Ruskí predstavitelia ohlásili zámery rozmiestniť v Kaliningrade moderné raketové systémy schopné niesť jadrové hlavice. A tvrdí, že Rusko má právo rozmiestniť jadrové sily na Kryme. To od základov mení bezpečnostnú rovnováhu v Európe,“ povedal Stoltenberg v prejave vo washingtonskom Stredisku pre strategické a medzinárodné štúdiá (CSIS).

Generálny tajomník pripomenul, že ruský prezident Vladimir Putin pred zabratím ukrajinského autonómneho polostrova Krym, ktorého anexiu Západ považuje za nelegálnu, uviedol jednotky obsluhujúce jadrové zbrane do stavu zvýšenej pohotovosti.

Stoltenberg v prejave odsúdil nátlak Moskvy na štáty, ktoré v minulosti patrili do jej sféry vplyvu. Najmä uviedol príklady Ukrajiny, Moldavska a Gruzínska, kde za pomoci Moskvy vznikli neuznané proruské republiky. V prípade Ukrajiny upozornil, že Moskva podporuje proruských separatistov na Donbase vojenskou silou, zbraňami a výcvikom.

"Pre nás ako pre transatlantické spoločenstvo je dôležité, aby naši susedia boli stabilní a nezávislí. To je dôvod, prečo NATO pomáha Gruzínsku, Moldavsku a Ukrajine vykonať reformy a vybudovať silné inštitúcie. Tieto krajiny nie sú žiadnou nárazníkovou zónou, sú to nezávislé a suverénne štáty , "povedal s tým, že majú právo vydať sa vlastnou cestou.

V závere Stoltenberg vyhlásil, že svet sa mení a rovnako tak aj Severoatlantická aliancia. „S tým, ako sa zvyšujú výzvy, ktorým čelíme sa musíme prispôsobiť,“ povedal. V tejto súvislosti povedal, že udržať NATO vojensky silné stojí peniaze, preto je potrebné dodržať záväzky k investíciám do obrany. „Zastaviť škrty, postupne zvyšovať výdavky na dve percentá HDP. A míňať lepšie,“ povedal.

NATO aj Spojené štáty v posledných mesiacoch európskych členov aliancie k zvýšeniu vojenských rozpočtov opakovane vyzývali. Bývalý americký minister obrany Chuck Hagel sa vlani obrátil na európskych členov aliancie so žiadosťou, aby kvôli ruskému postupu na Ukrajine zvýšili svoje vojenské rozpočty. Viac peňazí na armádu žiada od Európy aj Biely dom.

318 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Jens Stoltenberg #agresivita