Irak bojuje s Islamským štátom o mesto Ramádí

Iracká armáda podporovaná šiitskymi milíciami uspela v obnovených bojoch o mesto Ramádí a obsadila dve južné štvrte. Zástupcovia mesta uviedli, že vojenské oddiely sú pri univerzite Al-Anbar.

27.05.2015 22:00
debata (1)

Vojsko tento týždeň ohlásilo protiofenzívu proti hnutiu Islamský štát (IS), ktoré má kontrolu nad veľkou časťou provincie Anbar a od 17. mája aj nad jej strediskom Ramádí. IS medzitým pokračoval s vraždením v sýrskej Palmýre, ktorú nedávno dobyl.

Podľa plukovníka irackej armády prenikli vojaci do štvrtí Humajra a Tíš. „Bojovníci z IS museli utiecť a vojaci a šiitske milície obsadili dve štvrte. Podarilo sa im dostať sa do univerzity, ale tú musia ešte oslobodiť,“ povedal plukovník. Obsadenie dvoch južných štvrtí Islamský štát odreže od jeho zásobovacích trás.

Cieľom novej ofenzívy je izolovať IS na menšom území provincie Anbar a oslobodiť Ramádí. Do operácie bolo nasadených niekoľko tisíc mužov. Jednotky zaujali pozície niekoľko kilometrov východne od Ramádí a ďalšie postupujú zo severu.

Bojovníci Islamského štátu na novú ofenzívu v Anbare odpovedali nasadením samovražedných atentátnikov. V blízkosti ďalšieho veľkého provinčného mesta Fallúdža zabili v noci na stredu 17 vojakov. Hovorca irackej armády nebol schopný povedať, koľko atentátnikov sa na týchto útokoch podieľalo.

Kurdským oddielom sa podarilo vybojovať späť mesto Mabruk v kurdskej provincii Hasaká. Kurdi si tým podľa agentúry Reuters otvorili cestu k postupu na západ do Rakky, ktorá je baštou Islamského štátu.

Práve strata pozícií v Hasake, ktorá leží na severovýchode krajiny, podľa Reuters prinútila minulý týždeň IS obrátiť sa k juhu a postupovať do strednej Sýrie. Kurdi už celý mesiac postupne preberajú kontrolu nad svojou provinciou; zatiaľ sa im podarilo získať späť 4 000 kilometrov štvorcových, čo predstavuje asi desatinu územia.

Podľa generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna obyvatelia Sýrie v piatom roku občianskej vojny už strácajú nádej, že konflikt niekedy skončí. Pritom počet obetí a rozsah škôd je tak vysoký, že by mal „šokovať kolektívne svedomie sveta“. Vojna si podľa OSN vyžiadala už vyše 220 000 mŕtvych a zničila domovy tretine miestnej populácie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Islamský štát #Ramádí