Tlač: Kvóty sú spravodlivé. Odporujúce krajiny by nemali zabúdať na solidaritu

Nemecká tlač víta návrh Európskej komisie, aby sa utečenci z Afriky a Blízkeho východu prideľovali jednotlivým členským krajinám EÚ na základe kvót.

28.05.2015 12:13
utečenci, imigranti Foto: ,
Nemeckí novinári vo svojich komentároch ostro odsúdili nesúhlas a protesty niektorých členských krajín EÚ, ktoré odmietajú prijať utečencov podľa stanovených kvót.
debata (75)

Všetky štáty, vrátane nových členov EÚ, podľa komentátorov môžu počet pridelených utečencov zvládnuť. Upozorňujú, že z dlhodobého hľadiska však možno problém s utečencami riešiť len v krajinách ich pôvodu.

„Niektoré krajiny EÚ bojujú proti spravodlivému rozdeleniu utečencov medzi celé spoločenstvo. Ak sa tu však neuplatní princíp solidarity, európska imigračná politika skrachuje,“ napísal denník Handelsblatt. „Rozdelenie utečencov vychádza z hospodárskej sily jednotlivých štátov, nikoho teda nepreťažuje. Keď má Nemecko prijať 8 760 utečencov z celkových 40-tisíc, Poľsko 2 660 a Lotyšsko 520, je to zvládnuteľné a spravodlivé,“ pokračuje ďalej denník.

„Tento akt solidarity nevyvedie žiadny štát z rovnováhy, napísal bonnský denník General-Anzeiger. „Odpor a protesty proti návrhu sú preto neoprávnené. Keď niekto zastáva určité hodnoty, musí počítať s tým, že sa od neho bude vyžadovať splnenie jeho sľubov,“ píše.

Za spravodlivé považuje kvóty i berlínsky denník Der Tagesspiegel. „Návrh Európskej komisie na rozdelenie žiadateľov o azyl medzi jednotlivé krajiny je správny. Dôležitejší však je boj proti príčinám emigrácie,“ píše v komentári. „Európske kvóty nič nezmenia na tom, že sociálne problémy Afriky sa nedajú vyriešiť v Európe. Jedine zlepšenie životnej situácie v krajinách pôvodu povedie k oslabeniu prúdu utečencov,“ uviedol.

Európska komisia navrhla, aby si európske krajiny medzi sebou v nasledujúcich dvoch rokoch rozdelili celkom 40-tisíc Sýrčanov a Eritrejčanov, ktorí sa väčšinou cez Stredozemné more dostali do Talianska a Grécka. Slovensko by malo v nasledujúcich dvoch rokoch prijať 785 žiadateľov o azyl .

Či sa plán aj podarí naplniť, nie je jasné, pretože viaceré štáty odmietajú prijať záväzné utečenecké kvóty. Slovensko nebude náklady na utečencov znášať samo. Na každého dostane 6-tisíc eur, teda celkovo 4,71 milióna eur.

75 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Nemecko #Európska komisia #tlač #utečenci #kvóty