Bangladéš vysťahuje menšinu Rohingov na samostatný ostrov

Bangladéš plánuje presťahovať tisíce príslušníkov etnickej menšiny Rohingov na jeden z ostrovov v Bengálskom zálive. Oznámenie vyvolalo obavy, že toto opatrenie zvýši izoláciu Rohingov a ďalej skomplikuje ich život.

28.05.2015 13:48
debata (4)

V susednej Barme, kde žije najviac Rohingov, v stredu demonštrovali budhistickí nacionalisti, ktorí existenciu moslimského rohingského etnika popierajú. Dalajláma vyzval barmskú opozičnú vodkyňu a nositeľku Nobelovej ceny za mier Su Ťij, aby za Rohingov bojovala.

Rohingovia žijú prevažne v Barme a v Bangladéši; v oboch krajinách čelia diskriminácii, pričom Barma ani Bangladéš nie sú ochotné im udeliť občianstvo. Problém upútal pozornosť svetovej verejnosti v posledných týždňoch, keď tisíce rohingských utečencov zostalo opustených na lodiach v oblasti po tom, keď ich na ceste do bohatších krajín juhovýchodnej Ázie opustili prevádzači.

Bangladéš je domovom asi 32 000 Rohingov, z ktorých väčšina býva v dvoch provizórnych táboroch v meste Cox's Bazar pri barmskej hranici. Podľa bangladéšskej vlády by mali byť premiestní na ostrov Hatija. Kritici uvádzajú, že Rohingov odsunú proti svojej vôli ďalej z očí verejnosti.

Podľa agentúry AFP tábory Rohingov s nevzhľadnými príbytkami a cestami plnými odpadkov škodia turistickému ruchu v Cox 's Bazare, ktorý je predovšetkým medzi Bangladéšanmi obľúbeným strediskom s plážami a hotelmi.

Väčšina Rohingov žije v barmskom Arakanskom štáte, barmská vláda aj mnohí ďalší v tejto prevažne budhistickej krajine tvrdia, že žiadna rohingská menšina neexistuje. Príslušníkmi tejto komunity, ktorých je zhruba 1,3 milióna, považujú úrady za nelegálnych prisťahovalcov z Bangladéša, hoci ich predkovia žili na barmskom území stovky rokov. Rohingovia tak nemajú žiadne štátne občianstvo.

Exilový duchovný vodca tibetských budhistov a držiteľ Nobelovej ceny za mier Dalajláma vyzval barmskú nositeľku tohto ocenenia Do Aun Schan Su Ťij, aby sa verejne postavila na stranu Rohingov. V rozhovore s listom The Australian Dalajláma vyhlásil, že so Su Ťij o tejto otázke dvakrát hovoril. „Povedala mi, že záležitosť nie je jednoduchá. Napriek tomu si ale myslím, že by mohla pre Rohingov niečo urobiť,“ dodal.

Su Ťij sa stala medzinárodne oceňovanou hrdinkou, keď ju junta uväznila ako vplyvnú vodkyňu opozície v domácom väzení. Po nástupe civilnej vlády Su Ťij vstúpila do politiky, jej mlčanie k osudu Rohingov vyvoláva vo svete kritiku.

V stredu v barmských mestách protestovali stovky budhistických nacionalistov proti tlaku medzinárodného spoločenstva, ktoré žiada Barmu, aby prijala svoj podiel zodpovednosti za utečeneckú krízu. „Prestaňte obviňovať a urážať našu krajinu,“ skandovali protestujúci na čele s desiatkami radikálnych budhistických mníchov.

„Tí, ktorí pomáhajú ilegálnym bangladéšskym utečencom, sú naši nepriatelia. V Barme žiadni Rohingovia nie sú. Ľudia na lodiach si názov Rohingovia vymysleli,“ znelo pri protestoch. Takmer 140 000 Rohingů z barmského Arakanského štátu opustilo svoje domovy po krvavých stretoch s väčšinovými budhistami v roku 2012.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #dalajláma #Bangladéš #Aun Schan Su Ťij #Rohingovia