Republikáni Santorum a Pataki oznámili kandidatúru na prezidenta USA

Záujem o kreslo v Bielom dome vo štvrtok oficiálne ohlásil niekdajší republikánsky guvernér George Pataki a druhý muž minulých republikánskych primárok Rick Santorum.

28.05.2015 14:14 , aktualizované: 17:20
Rick Santorum, Santorum, kandidát, prezident, USA Foto: ,
Republikán Rick Santorum je ďalším kandidátom na post prezidenta USA.
debata (3)

Druhý muž minulých republikánskych primárok Rick Santorum v stredu oznámil, že sa bude opäť uchádzať o kreslo prezidenta Spojených štátov. Bývalý senátor za štát Pensylvánia prisľúbil voličom zníženie vládnych výdavkov či obmedzenie počtu ilegálnych prisťahovalcov.

Santorum je už siedmym republikánom, ktorý formálne oznámil kandidatúru, očakávaných konkurentov v straníckych primárkach je však najmenej desiatka.

„Nemôžeme sa nečinne prizerať prepadu americkej strednej triedy. Pracujúce rodiny nepotrebujú ďalšieho prezidenta spojeného so silným štátom alebo veľkými spoločnosťami,“ vyhlásil podľa agentúry Reuters Santorum na adresu súčasného šéfa Bieleho domu Baracka Obamu. Oznámenie podľa tradície urobil vo svojom domovskom meste Cabot v Pensylvánii.

Demokratický prezident Obama podľa Santoruma škodí Američanom sľubmi nových daní, neúmernými výdavkami na chod štátu či exekutívnym nariadením umožňujúcim legalizáciu pobytu miliónov prisťahovalcov, ktorí Američanom berú prácu.

Päťdesiatsedemročný politík bude v primárkach usilovať o podporu konzervatívnej časti republikánskych voličov, ktorá z neho v roku 2012 urobila druhého najsilnejšieho kandidáta, ktorého dokázal pokoriť len miliardár Mitt Romney.

Tentokrát je konkurencia v republikánskom tábore po dvoch Obamových volebných obdobiach oveľa väčšia. O nomináciu v primárkach sa uchádzajú konzervatívny senátori Ted Cruz a Rand Paul, ich kolega z hornej komory Kongresu a syn hispánskych prisťahovalcov Marco Rubio, černošský lekár Ben Carson, niekdajšia šéfka počítačovej spoločnosti Hewlett-Packard Carly Fiorinaová a bývalý arkansaský guvernér Mike Huckabee.

Očakáva sa, že kandidatúru čoskoro ohlási napríklad aj bývalý floridský guvernér Jeb Bush alebo guvernéri New Jersey Chris Christie a Wisconsinu Scott Walker. Prieskumy dávajú šancu na úspech predovšetkým Bushovi a Walkerovi. Santorum v nich väčšinou dosahuje len niekoľkopercentnú podporu.

Medzi demokratmi je zatiaľ situácia jednoznačná, jasnú favoritkou na víťazstvo v primárkach je bývalá prvá dáma a bývalá ministerka zahraničia Hillary Clintonová.

Svojim predvolebnom videom sa Pataki očividne snaží osloviť iného voliča, na ktorých sa sústredia jeho konzervatívni republikánski rivali. „Bol som republikánskym guvernérom vo veľmi modrom štáte, v štáte New York,“ povedal Pataki s odkazom na modrú farbu demokratov. Pripomenul, že guvernérsky post zastával počas troch období a že dôležitá je jednota krajiny.

V klipe Patakizopakoval tradičnú republikánsku výčitku na adresu terajšiu demokratickeú administratívu prezidenta Baracka Obamu o prebujnenej štátnej správe. „Washington sa príliš rozrástol, má prílišnú moc, je príliš drahý a príliš zasahuje do životov,“ povedal. „To je presne to, čoho sa otcovia zakladatelia obávali. Je čas vstať, chrániť slobodu a odvolať túto vládu,“ dodal.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #prezidentské voľby #kandidát na prezidenta #santorum