Hollande: Iba britskí nakoniec rozhodnú o zotrvaní v EÚ

Podľa francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda je v záujme Londýna a Európskej únie, aby Británia zostala v únii.

28.05.2015 20:57
debata (2)

Je na britských voličoch, aby nakoniec rozhodli, podotkol šéf štátu na štvrtkovom stretnutí s britským premiérom Davidom Cameronom v parížskom Elyzejskom paláci.

Cameron, ktorý potvrdil po tohtoročných víťazných voľbách záväzok usporiadať referendum o zotrvaní Británie v EÚ, zdôraznil potrebu reformy spoločenstiev v reakcii na obavy britských obyvateľov, pretože „doterajší stav nie je dosť dobrý“.

Cameron, ktorého cieľom je najmä dostať Britániu z pokračujúcej integrácie spoločenstva, zopakoval, že členské krajiny EÚ by mali prejaviť viac „prispôsobivosti“ voči britských požiadavkám.

Premiér, ktorý euroskeptikom vo svojej krajine chce vyjsť v ústrety sprísnením imigračných pravidiel aj voči občanom ostatných krajín únie, ale naráža skôr na odmietavé reakcie ohľadom potreby revízie európskych zmlúv, pre ktoré je potrebný súhlas všetkých 28 krajín únie.

Pred Francúzskom navštívil Cameron Holandsko, v piatok zamieri do Berlína za nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, s ktorou bude o reformách takisto hovoriť. Cameron pred nedávnymi britskými parlamentnými voľbami sľúbil, že s Bruselom dohodne nový formát vzájomných vzťahov medzi Londýnom a Európskou úniou a že do konca roka 2017 vypíše referendum o budúcnosti britského členstvo v európskom bloku.

Svoju cestu za reformou zahájil Cameron minulý týždeň na summite Východného partnerstva v lotyšskej Rige. V pondelok potom o zmenách rokoval s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #referendum #David Cameron #Francois Hollande #členstvo v EÚ