Sudca vynesie rozsudok nad Carnajevom koncom júna

Súd v americkom Bostone vynesie verdikt trestu smrti nad Džocharom Carnajevom 24. júna. Vo štvrtok to podľa agentúry AP oznámil sudca George O'Toole, ktorý proces riadi.

28.05.2015 21:54
debata (2)

Už v polovici mája sa porota zhodla, že Carnajev bude za podiel na bombovom útoku na bostonský maratón v roku 2013 popravený. Pri atentáte v cieli bežeckej súťaže zahynuli v USA traja ľudia a ďalších 264 utrpelo zranenia.

Pri rokovaní 24. júna, keď sudca verdikt oficiálne vynesie, chce prehovoriť najmenej 20 ľudí, ktorý útok prežili. Prehovoriť bude môcť Carnajev, ak o to bude mať záujem. Predpokladá sa, že obhajoba sa proti rozsudku odvolá.

Sudca dal Carnajevovým právnikom lehotu na prípadné pripomienky a žiadosti reagujúce na skončený proces, podať ich musia vrátane sprievodného materiálu a vysvetlenia do 17. augusta. Tými sa nebude zaoberať odvolací súd, ale ten, ktorý proces viedol. Strana, ktorá prehrala, najčastejšie žiada nový proces či zrušeniu verdiktu.

Dvanásťčlenná porota v prvej fáze procesu uznala začiatkom apríla Carnajeva vinným zo spoluúčasti na bombovom útoku, rovnakí porotcovia sa potom zhodli na tom, že za svoj čin si mladík zaslúži trest smrti. Džochar atentát vykonal so svojím bratom Tamerlánom, ktorý pri policajnom prenasledovaní zomrel.

Rozhodnutie o najvyššom treste muselo byť jednomyseľné. Ak by sa stalo, že niektorý z porotcov nadobudne dojem, že by Carnajev nemal byť potrestaný popravou, bol by obvinený automaticky odsúdený na doživotné väzenie bez možnosti prepustenia.

Súd sa síce konal v americkom štáte Massachusetts, kde bol trest smrti pred viac ako 30 rokmi zrušený, ale Carnajev bol súdený podľa federálnych zákonov, ktoré hrdelný trest pripúšťajú. Očakáva sa, že poprava, ak k nej nakoniec skutočne dôjde bude kvôli odvolaním a následným súdnym sporom vykonaná až za niekoľko rokov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Džochar Carnajev #Bostonský maratón #sudca #rozsudok #Carnajev