Joshua umrel, no jeho tvár nosí iný muž. Transplantácia mu dala novú šancu

Richard Norris utrpel v prestrelke ťažké zranenia tváre, ktoré ho znetvorili na nepoznanie. Nedávno dostal novú nádej na normálny život – transplantovali mu tvár 21-ročného Joshuu Aversana, ktorý umrel pri autonehode pred troma rokmi, píše denník The Guardian.

29.05.2015 09:15
debata

Teraz sa Richard stretol s Joshuovou sestrou Rebekah, ktorá sa po rokoch mohla dotknúť tváre svojho mŕtveho brata.

Zranený Richard bol od roku 1997, keď ako 22-ročný utrpel ťažké zranenie tváre, depresívny a pomýšľal na samovraždu. Rodina Aversanovcov, ktorá mu v roku 2012 darovala tvár ich mŕtveho syna, zmenila jeho život o 180 stupňov.

Počas jednej z najzložitejších operácií tváre v histórii tím lekárov z Univerzity v Merylande počas 36 hodín transplantoval Richardovi zuby, čeľusť, jazyk, svaly a nervy.

Norris, ktorý má teraz 39 rokov, sa pri osobnom stretnutí poďakoval Rebekah. Ona v jeden moment natiahla ruku s spýtala sa, či sa ho môže dotknúť. „Wow, s touto tvárou som vyrastala,“ cituje ju The Guardian.

Joshuova matka potvrdila, že v Richardovi vidí svojho syna Joshuu. „Sme skutočne radi, že sme mohli niekomu takto pomôcť. Aj keď našu rodinu postihla tragická strata, dokázali sme cez syna niekoho iného zachrániť."

debata chyba
Viac na túto tému: #transplantácia #tvár