Utečenci môžu pomôcť riešiť problémy v ich domovine

Systém kvót nevyhnutne neznamená, že všetky štáty Európskej únie musia súhlasiť so svojím podielom, poznamenala pre Pravdu odborníčka na imigráciu Mollie Gerverová z London School of Economics.

29.05.2015 14:00
debata (17)
Mollie Gerverová
Mollie Gerverová Mollie Gerverová

Ako vnímate systém kvót? Je to náležitá alebo aspoň čiastočne správna reakcia na prisťahovaleckú krízu?
Považujem to za efektívny spôsob, ako rozdeliť náklady súvisiace so žiadosťami o azyl a ako začleniť utečencov do spoločnosti. Je však možné, že systém kvót neochráni týchto ľudí.

Prečo?
Jednotlivé štáty jednoducho môžu zamietnuť žiadosti o udelenie azylu len preto, aby dodržali svoje ročné kvóty. Takto by sa spravodlivo nerozdelili náklady a ani aby sa neochránili utečenci. Keby však systém kvót rozdelil miesta pre utečencov rovnomerne, a nie žiadateľov o azyl, potom by sa zabezpečilo, že všetky európske krajiny si primerane rozložia na seba bremeno ochrany týchto osôb. Je tu ešte jedna vec.

Aká?
Systém kvót nevyhnutne neznamená, že všetky štáty EÚ musia súhlasiť so svojím podielom. Mechanizmus „obchodovania s kvótami“ by umožnil členský krajinám vymeniť ich kvóty za presun finančných prostriedkov. Napríklad Francúzsko by mohlo zaplatiť Malte peniaze, aby si zobrala všetky francúzske kvóty alebo ich časť, takže Malta by mala viac zdrojov na integráciu migrantov, ktorí potrebujú ochranu.

Téma kvót rezonuje v EÚ ako politicky citlivá téma. Uvedomujú si pritom lídri v únii nejaké hlbšie súvislosti?
Treba si všimnúť ešte jednu dôležitú vec. Je ňou odstraňovanie ekonomických problémov za hranicami EÚ. Migranti, ktorí prichádzajú do únie, môžu napomôcť riešenie týchto problémov v domovských štátoch, a tak prispieť k zníženiu neštandardnej vlny prisťahovalectva. Keď títo ľudia žijú a pracujú vo vyspelých štátoch, kde sú vysoké príjmy, môžu posielať domov peniaze, čím posilnia ekonomiky krajín svojho pôvodu. V roku 2014 bolo takto zaslaných približne 400 miliárd eur z vysokopríjmových do nízkopríjmových štátov.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #azyl #utečenci