Ukrajincom navrhujú brániť svoj majetok so zbraňou v ruke

Ukrajinci musia mať možnosť brániť seba a svoj súkromný majetok so zbraňou ruke, vyhlásil začiatkom týždňa Viktor Šokin, ukrajinský generálny prokurátor, v rozhovore pre informačný portál Hlas Ukrajiny.

29.05.2015 11:14
Doneck, Ukrajina, separatisti Foto: ,
Nárast obchodovania so zbraňami odôvodňujú na Ukrajine poklesom ceny zbraní na čiernom trhu. Stalo sa tak po vypuknutí občianskej vojny v Donbase, na juhovýchode Ukrajiny. Na snímke proruskí separatisti v Donecku.
debata (168)

„Žiaľ, u nás to zatiaľ neexistuje. Predložil som preto zodpovedajúci návrh Rade pre národnú bezpečnosť a obranu, s ktorým jej členovia súhlasia vrátane prezidenta,“ cituje z rozhovoru ukrajinský portál Korrespondent. Vyjadrenie generálneho prokurátora zaznelo deň pred tým, ako prezident Petro Porošenko podpísal dekrét o stratégii národnej bezpečnosti.

Šokin však nie je prvým, a už vôbec nie jediným, kto na Ukrajine presadzuje legalizáciu ochrany osobného vlastníctva so zbraňou v ruke. Napríklad podľa Dmytra Jaroša, poslanca parlamentu a lídra ultraradikálneho Pravého sektora, je to „základ národnej bezpečnosti krajiny“. Koncom apríla na jednej zo sociálnych sietí poslanec, ktorý dodnes chodí do snemovne so zbraňou, napísal: „Obnova ukrajinských kozáckych tradícií, militarizácia povedomia ukrajinského ľudu, ústavou garantované právo nosenia a používania strelných zbraní Ukrajincami sú základom národnej bezpečnosti štátu.“

Podľa viacerých ukrajinských pozorovateľov presadzovanie návrhu generálneho prokurátora Šokina nosiť a používať strelné zbrane súkromnými osobami má pozadie hlavne v rastúcej kriminalite s použitím zbrojného arzenálu, ktorý sa do celej krajiny vrátane Kyjeva dostáva z oblasti tzv. protiteroristickej operácie.

„Až 70 percent zbraní z tejto oblasti tvorí dnes čierny obchod so zbraňami,“ informoval Sergej Reďka z ukrajinského ministerstva vnútra. Podľa neho už niekoľkokrát sa podarilo zabrániť ilegálnym dodávkam zo strany dobrovoľníkov, príslušníkov práporov, ale aj vojakov či členov Národnej gardy. Nárast obchodovania odôvodňujú na ministerstve určitým poklesom ceny zbraní na čiernom trhu. Stalo sa tak po vypuknutí občianskej vojny v Donbase, na juhovýchode Ukrajiny. Napríklad samopal kalašnikov možno získať za približne 1 000 dolárov (asi 918 eur) za kus. Pritom ešte pred konfliktom stál na čiernom trhu 3 000 dolárov (viac ako 2 700 eur). A práve spomínaný pohyb cien je voda na mlyn rôznym lobistom presadzujúcim u našich východných susedov legálne nosenie a použitie zbrane „v prípade ohrozenia“.

„Ako sa majú občania brániť pred rastúcim množstvom zbraní takpovediac potulujúcich sa po krajine, ak parlament úplne hlúpo naťahuje riešenie problému okolo nosenia zbraní Ukrajincami,“ vyjadril sa v rozhovore pre kyjevské rádio Holos stolici Serhij Šabovta, odborník na otázky bezpečnosti. Podľa neho „ľudia vidia okolo seba ťažkosti, rastúcu kriminalitu a štát im neumožňuje brániť sa, neposkytuje im alternatívu“.

A načo je tu polícia, pýtajú sa mnohí Ukrajinci v narážke na stagnujúcu reformu aj silových štruktúr. „S obnovenou políciou nemožno rátať skôr ako v roku 2017,“ reagoval nedávno Zorjan Škirjak v rozhovore pre celoukrajinský denník Segodňa. Pritom podľa prezidenta Petra Porošenka Kyjev čaká realizácia celého balíka reforiem známeho ako Stratégia 2020. Krajinu má pripraviť na oficiálne podanie žiadosti o vstup do EÚ, ktoré sa očakáva o šesť rokov.

„Stratégia obsahuje simultánnu realizáciu viac ako 60 reforiem a špeciálnych programov. Vrátane obnovy moci a antikorupčnej reformy, reformy systému súdnictva, daní, vnútornej a národnej bezpečnosti a obrany, ako aj decentralizácie orgánov moci,“ informoval svojho času ukrajinský prezident citovaný portálom rian.com.ua.

Ukrajinci sa zatiaľ, kým prejde návrh generálneho prokurátora, budú musieť spoliehať v otázke vlastnej bezpečnosti len na seba.

„Iba v posledných dňoch sme boli svedkami niekoľkých kriminálnych zločinov. Napríklad v Charkovskej oblasti to bola dvojnásobná vražda a vzatie rukojemníkov. V Kyjeve zase bývalý účastník bojov v Donbase ako rukojemníka zobral vlastného syna a jednu z bánk vykradli v Kyjeve ozbrojení útočníci,“ uviedol bezpečnostný odborník Serhij Šabovta ako dôkaz neodkladnej potreby legalizovať nosenie a použitie zbraní „vyrábaných na to, aby strieľali“. Čoraz viac sa ich však podľa neho dostáva do rúk rastúcemu počtu psychopatov, ľudí náklonných k neadekvátnym činom ako výsledku ich depresie.

„Žiaľ, v takejto atmosfére je pravdepodobnosť použitia násilia s použitím zbrane veľmi vysoká,“ dodal Šabovta.

© Autorské práva vyhradené

168 debata chyba
Viac na túto tému: #zbrane #Ukrajina #ukrajinská kríza