Steinmeier: Vojnu na Ukrajine vyvolalo Rusko anektovaním Krymu

Za konflikt na Ukrajine môže konfrontačná politika Ruska a anexia Krymu, nie zbližovanie Ukrajiny s Európskou úniou. Podľa denníku Ukrajinska pravda to v Kyjeve vyhlásil nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier.

29.05.2015 14:16
Frank-Walter Steinmeier Foto: ,
Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier počas návštevy Kyjeva.
debata (284)

„Povedzme si otvorene, čo ten konflikt vyvolalo – anexia Krymu Ruskom s porušením všetkých noriem medzinárodného práva,“ zdôraznil šéf nemeckej diplomacie. Povedal to na bezpečnostnom fóre, ktorého sa v Kyjeve zúčastnil počas prvého dňa návštevy Ukrajiny.

„Cesta konfrontácie, pre ktorú sa rozhodla Ruská federácia – v tom spočívajú korene konfliktu. A nie v urýchlení partnerstva medzi EÚ a Ukrajinou,“ dodal Steinmeier. Zároveň uistil, že EÚ zintenzívnenie partnerstva s Ukrajinou podporuje, čo jasne vyplynulo z nedávneho summitu v Rige.

Steinmeier má na programe piatkového pobytu v Kyjeve ešte stretnutie s prezidentom Petrom Porošenkom a s premiérom Arsenijom Jaceňukom. V sobotu potom navštívi tretie najväčšie ukrajinské mesto Dnepropetrovsk, ktoré leží na východe krajiny.

284 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Frank-Walter Steinmeier #anexia Krymu