Zákaz vstupu! Moskva zostavila zoznam nežiadúcich európskych politikov

Holandský premiér Mark Rutte potvrdil existenciu ruského zoznamu osôb, ktoré majú zakázaný vstup do Ruska. Podľa jeho slov je zoznam s desiatkami menami európskych politikov určený veľvyslanectvám krajín EÚ a Rusi si podľa vlády v Haagu neželajú jeho zverejnenie. Na zozname sú európski politici, diplomati i vojenskí činitelia.

30.05.2015 12:09
Vladimir Putin, Karel Schwarzenberg Foto:
Moskva má zoznam neželaných osôb, údajne je na ňom aj český exminister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg (vpravo).
debata (561)

Zoznam je reakciou na hospodárske a cestovné sankcie západných krajín uvalené na Rusko a jeho vybraných, vysokopostavených predstaviteľov za minuloročné pričlenenie polostrova Krym.

Na verejnosť však prenikli niektoré z mien. Je medzi nimi aj belgický expremiér Guy Verhofstadt či nemecký poslanec Karl-Georg Wellmann, ktorému pred týždňom neumožnili opustiť priestory moskovského letiska. Má byť na ňom aj český exminister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg spolu so svojím krajanom a bývalým eurokomisárom Štefanom Fülem.

Schwarzenberg: Je to pre mňa česť

Šéf českej opozičnej TOP 09 Karel Schwarzenberg považuje za česť, že sa ocitol na zozname 89 európskych politikov, ktorý majú zákaz vstupu do Ruska. Česko zatiaľ žiadny krok proti zoznamu nechystá, podľa premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) by mala Európa zareagovať spoločne.

„Považujem to za česť. Je to klub slušných ľudí, v akom sa človek cíti dobre,“ povedal Schwarzenberg pre portál iDnes.cz. Dôvod, prečo ho Rusko zaradilo na zoznam nežiadúcich ľudí, nepozná. Myslí si však, že to súvisí s jeho postojom voči Ukrajine.

„Asi je to preto, že nazývam veci pravými menami. Nerobím z toho nejakú nejasnú vec. Hovorím od začiatku, že na Ukrajine nie je žiadna kríza, ale vojna. A to im išlo na nervy. Pre moc je vždy najhoršie, keď niekto povie, ako v Andersenovej rozprávke, že cisár je nahý,“ vysvetlil Schwarzenberg.

Nemecká vláda žiada od Ruska jasné vysvetlenie

Nemecká vláda žiada, aby Rusko vysvetlilo, prečo zakázalo ôsmim nemeckým predstaviteľom vstup na svoje územie. Berlín žiada o vysvetlenie s tým, že dotknutí ľudia majú právo poznať presné dôvody, aby sa mohli právne brániť. Na zozname je tiež najvyšší predstaviteľ Sudetonemeckého krajanského združenia (SL) Bernd Posselt, generál nemeckého vojenského letectva Karl Müllner či nemecký poslanec z CDU Karl-Georg Wellmann.

Wellmann je predsedom nemecko-ukrajinskej parlamentnej skupiny a expertom na Rusko v zahraničnom výbore. O tom, že je v Rusku persona non grata, vie už niekoľko dní. Pred týždňom v nedeľu mu totiž úradníci počas pasovej kontroly na moskovskom letisku povedali, že do Ruska nesmie vkročiť do roku 2019.

Aj bývalý predseda Európskeho parlamentu Jerzy... Foto: Reuters
Jerzy Buzek Aj bývalý predseda Európskeho parlamentu Jerzy Buzek je na zozname osôb, ktoré majú zákaz vstupu do Ruska.

Rusko už začiatkom marca nevpustilo niektorých európskych diplomatov a politikov na pohreb zavraždeného opozičného lídra Borisa Nemcova. Povolenie na cestu nedostal napríklad šéf hornej komory poľského parlamentu Bogdan Borusewicz alebo lotyšská poslankyňa Európskeho parlamentu Sandra Kalnieteová. Obaja sú aj na novom zozname.

Z ďalší mien sú na zozname bývalý predseda Európskeho parlamentu Jerzy Buzek, bývalý belgický premiér Guy Verhofstadt, šéf britskej tajnej služby MI5 Andrew Parker, britský politik Malcolm Rifkind či bývalý šéf britských Liberálnych demokratov Nick Clegg.

561 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sankcie #zákaz vstupu