Saakašvili dostal ukrajinské občianstvo a stal sa gubernátorom

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vymenoval za gubernátora Odeskej oblasti na juhu krajiny bývalého gruzínskeho prezidenta Michaila Saakašviliho. Saakašvili, ktorého v Gruzínsku stíhali za údajné zneužitie právomocí, sa vo februári stal Porošenkovým poradcom.

30.05.2015 17:28
Petro Porošenko, Michail Saakašvili Foto:
Ukrajinský prezident Petro Porošenko (vľavo) vymenoval za gubernátora Odeskej oblasti gruzínskeho exprezidenta Michaila Saakašvili.
debata (116)

„Predstavím vám nového gubernátora, je to dlhoročný priateľ našej krajiny. Poznám ho už viac ako 20 rokov a volá sa Michail Saakašvili,“ povedal Porošenko. Saakašvili, ktorý zastával prezidetnský úrad v Gruzínsku v rokoch 2003 až 2013, v piatok dostal aj ukrajinské občianstvo.

Gruzínsky politik je na Ukrajine známy hlavne svojím tvrdým protiruským postojom, ktorý pred siedmimi rokmi vyvrchol do týždenného vojenského konfliktu s Moskvou. Ruský prezident Vladimir Putin sa odvtedy odmieta so Saakašvilim stretávať a jeho ukrajinské pôsobenie považuje za dôkaz rusofóbie súčasného kyjevského vedenia.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko (vľavo)... Foto: Reuters
Petro Porošenko, Michail Saakašvili Ukrajinský prezident Petro Porošenko (vľavo) predstavil Ukrajincom nového gubernátora Odeskej oblasti Michaila Saakašviliho.

Saakašviliho k moci v Gruzínsku vyniesla takzvaná ružová revolúcia z roku 2003. Prozápadný líder a úzky spojenec USA sa však postupne dostával pod paľbu kritiky pre svoje autoritárske praktiky. Pri moci sa napriek mohutným protestom udržal, no parlamentné voľby v roku 2012 jeho hnutie prehralo a k moci sa dostala opozícia. V novembri odchádzal z funkcie iba s 25-percentnou podporou verejnosti.

Nová gruzínska vláda navyše začala vyšetrovania a stíhania členov jeho vlád. Samotného exprezidenta stíhajú pre prekročenie právomocí či použitia sily voči demonštrantom pred ôsmimi rokmi.

116 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Michail Saakašvili #Petro Porošenko #Odesa #gubernátor