EÚ spravila zo zoznamu neželaných osôb politickú šou, znie z Kremľa

Moskva predložila Európskej únii sankčný zoznam s 89 európskymi politikmi a vojenskými činiteľmi, ktorým zakázala vstup na územie Ruskej federácie, ako prejav dôvery. Vyhlásil to nemenovaný vysoký predstaviteľ ruského ministerstva zahraničných vecí s tým, že zverejnenie mien dokazuje, že Brusel chcel dokument využiť na politické divadlo. Napísala to agentúra TASS.

31.05.2015 12:00
Vladimir Putin Foto:
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (146)

„Zoznam sme odovzdali našim európskym partnerom ako prejavdôvery a jeho zverejnenie môže priťažiť svedomiu dotknutých strán,“ povedal zmienený predstaviteľ ruskej diplomacie.

„Jedna vec však nie je jasná. Chceli naši európski kolegovia zoznam kvôli tomu, aby zmiernili problémy možných „neželaných osôb“, alebo aby zinscenovali ďalšiu politickú šou?“ dodal diplomat.

Na čiernej listine, ktorá nebola oficiálne publikovaná, ale zverejnila ju fínska televízia YLE, sú aj štyria českí politici. Diplomacia EÚ v sobotu označila výber predstaviteľov, ktorým zakázali vstup do Ruska, za svojvoľný a neopodstatnený. Brusel vyzval Moskvu, aby spresnila kritériá, ktoré pre výber osôb použila. Podobne sa vyjadrili aj členské krajiny EÚ.

Diplomat, ktorého citovala agentúra TASS, nechcel vznik zoznamu nijako komentovať, uviedol len, že ide o „odpoveď na sankčnú kampaň, ktorú vo vzťahu k Rusku vedú niektoré štáty EÚ na čele s Nemeckom“.

„Chceme sa zdržať komentárov k menám ľudí, ktorým bol vstup do Ruska zakázaný, aj keď sa tie mená objavili v niektorých médiách,“ povedal ruský diplomat. „Zároveň potvrdzujeme, že podobný zoznam sme odovzdali našim európskym partnerom.“

Dodal tiež, že Rusko už pred časom upozornilo krajiny, ktoré na Moskvu uvalili sankcie, že ich zástupcovia by si pred cestou do Ruska na konzulátoch mali overiť, či nebudú mať s prekročením hraníc problémy. „Naši partneri ale takýto postup neuprednostnili a požiadali nás, aby sme ich informovali cez diplomatické kanály,“ povedal. „V zhode s tým sme im poslali zmienený zoznam.“

146 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #zákaz vstupu #čierna listina