Zlá správa pre Nemecko - dosahuje najnižšiu pôrodnosť

Napriek tomu, že je to štát s jednou z najvyšších životných úrovní na svete, nových potomkov má zo všetkých krajín najmenej.

01.06.2015 08:13
debata (27)

Nemecku patrí najnižšia pôrodnosť, už je na tom horšie ako Japonsko. V najľudnatejšom štáte EÚ sa za posledných päť rokov štatisticky narodilo 8,2 dieťaťa na tisíc obyvateľov. Japonský ukazovateľ je 8,4. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil Hamburský ústav pre medzinárodnú ekonomiku.

Demografický vývoj znamená pre Nemecko nepríjemnú správu. Starnutie pracujúceho obyvateľstva v pomere k nízkej pôrodnosti môže mať veľmi zlý dosah na ekonomiku. Už v roku 2030 by mohol klesnúť počet ľudí v produktívnom veku (20 až 65 rokov) na 54 percent, čo by bolo o 7 percent menej ako v súčasnosti. Pokračovanie trendu by vyzeralo alarmujúco – čoraz menej pracujúcich s odvodmi do zaťaženého dôchodkového systému.

Odborníci varujú, že vývoj sa premietne do ekonomiky. „Bez silného pracovného trhu si Nemecko nemôže z dlhodobého hľadiska udržať svoju hospodársku silu,“ zdôraznil expert Arno Probst.

Odhady Európskej komisie uvádzajú, že Nemecko postupne stratí prvenstvo v počte obyvateľstva v rámci EÚ. „Teraz má najpočetnejšiu populáciu medzi 28 členskými krajinami únie, ale do roku 2060 sa očakáva úbytok viac ako 10 miliónov ľudí,“ pripomenula agentúra AFP nedávnu správu z Bruselu. V Nemecku, kde žije 81,3 milióna osôb, by tak bolo o 45 rokov menej ako 71 miliónov obyvateľov. Najľudnatejším štátom v EÚ by sa stala Británia.

Ak sa nezmení k lepšiemu nízka pôrodnosť, Nemecku nepomôže ani prisťahovalectvo, upozorňujú odborníci na demografiu. Kým v súčasnosti takpovediac priemerne 100 ľudí pracuje na 34 penzistov, v roku 2060 by bol pomer 100 na 60. „Aktuálne má Nemecko pätinu ľudí starších ako 65 rokov, ale v roku 2060 bude v tejto vekovej skupine každý tretí obyvateľ,“ napísal denník Die Welt.

Nemecká vláda prijíma opatrenia, od ktorých si sľubuje vyššiu pôrodnosť, ale zatiaľ sa nestretáva s očakávaným ohlasom. Veľa žien nezmení názor ani po zavedení dôležitých sociálnych opatrení – až každá tretia Nemka podľa prieskumov hovorí, že netúži mať dieťa.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #pôrodnosť #demografický vývoj