Moskvu sklamala reakcia únie na zoznam nežiadúcich osôb

Moskva je "hlboko sklamaná" reakciou Európskej únie na ruský zoznam s menami 89 európskych politikov a vojenských činiteľov so zákazom cestovať do Ruska. Uviedol to dnes podľa agentúry RIA Novosti námestník ruského ministra zahraničia Alexej Meškov.

01.06.2015 13:29
debata (18)

Moskva je roztrpčená, pretože zoznam oficiálne nezverejnila, ale neoficiálne ho poskytla únijným diplomatom, ktorí oň žiadali vraj v záujme predísť nepríjemnostiam a vzápätí ho nechali uniknúť do médií.

„V Moskve panuje hlboké sklamanie z počínania našich európskych partnerov. Samozrejme, slušnosť nie je politickou kategóriou, ale tí ľudia už prekračujú všetky medze, čo nerobí nič iné ako rozčarovanie,“ vyhlásil diplomat. „Ako je možné dôverovať takým partnerom?“ dodal. Každé meno na zozname sa podľa Mešková starostlivo skúmalo, o každom sa rozhodovalo individuálne as konkrétnymi dôvody zaradenia. Podrobnejšie mechanizmus rozhodovania nechcel odhaliť.

Moskva tvrdí, že svoj zoznam vytvorila, pretože „musela“ odpovedať na zoznam EÚ, ktorá vlani sankcie proti Rusku zaviedla po anexii Krymu a vypuknutí bojov na východe Ukrajiny.

Už v nedeľu hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová označila za „podraz“ od európskych kolegov, že okolo ruského zoznamu rozpútali rozruch, hoci si ho sami vyžiadali pod zámienkou vyhnúť sa nepríjemnostiam po tom, čo sa niekoľko únijných politikov až na moskovskom letisku dozvedelo, že majú vstup do Ruska zakázaný.

„Brusel diplomatickými kanálmi prosil Moskvu o poskytnutie zoznamu kvôli minimalizácii nepríjemností potenciálnych nežiaducich. Začali nás prosiť, aby sme vyšli v ústrety tým, ktorí sú leniví požiadať ruské zastupiteľské úrady v zahraničí o informáciu, aby nestrácali čas a peniaze a boli vopred varovaní,“ uviedla hovorkyňa podľa servera newsru.com. Moskva podľa nej vyšla želaniu Bruselu v ústrety – a európski kolegovia, ktorí žiadali o ústretovosť kvôli pohodliu, rozpútali rozruch a začali sa domáhať vysvetlenia. „Páni, to je úbohé,“ podotkla.

Zacharovová označila údiv a rozhorčenie v EÚ nad ruským zoznamom za „komédiu“, pretože Rusko dávno varovalo, že na únijné sankcie analogicky odpovie. V rozhlasovom rozhovore upozornila, že akékoľvek zmeny v zozname únie sa podľa princípu reciprocity odrazia aj na ruskom zozname. „Nemožno pripustiť, aby sa k nám správali úplne predpojato a fakticky neodôvodnene,“ povedala.

Viac ako polovica osôb z doteraz neoficiálneho zoznamu pochádza z Poľska, Švédska a troch pobaltských štátov.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #kríza na Ukrajine #sankčný zoznam #protiruské sankcie