OSN: Na Ukrajine zomrelo už 6 400 ľudí, napriek prímeriu sa ďalej strieľa

Na východe Ukrajiny aj napriek upokojeniu situácie naďalej dochádza k vážnemu porušovaniu ľudských práv, vyplýva zo správy Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva.

01.06.2015 18:24
Ukrajina, vojna Foto:
Na Ukrajine počas vojenského konfliktu zahynulo už vyše 6 400 ľudí, ľudia na východe krajiny prišli o svojich blízkych i o svoje domovy. Na snímke muž pred zničeným domov v Donecku.
debata (31)

Konflikt medzi vládnymi silami a proruskými separatistami si od polovice apríla minulého roka do konca mája vyžiadal 6 417 mŕtvych a 15 962 zranených, upozornila správa.

Napriek prímeriu, ktorý bol vyhlásený vo februári, „civilisti stále prichádzajú o život,“ upozornil vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn.

Podľa správy na Ukrajine ďalej pokračuje ostreľovanie. Dochádza tam tiež k mimosúdnym popravám, nezákonnému väzneniu, mučeniu a zlému zaobchádzaniu i k obchodovaniu s ľuďmi. Chýba spravodlivosť, páchatelia zostávajú nepotrestaní.

„Máme zdokumentované znepokojujúce hlásenia o popravách, ktoré vykonávajú separatisti a vyšetrujeme rovnaké obvinenia aj na adresu ukrajinských ozbrojených síl. Máme tiež strašné správy o mučení a zlom zaobchádzaní s väzňami z oboch strán konfliktu,“ povedal komisár.

Upozornil tiež na utrpenie približne päť miliónov ľudí, ktorí žijú v oblasti konfliktu. Zároveň vyzval k uplatneniu mierových dohôd, najmä čo sa týka vyšetrenia obvinení z porušovania ľudských práv.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #ľudské práva #civilisti #Ukrajina #separatisti