Polícia prekazila krádež pol druha tony meteoritov

Argentínska polícia zadržala skupinu mužov, ktorí sa pokúšali ukradnúť viac ako tonu meteoritov zo severoargentínskej oblasti preslávenej ich výskytom. Podľa policajtov ich zrejme chceli predávať na čiernom trhu, informoval denník La Nación. Zbieranie meteoritov aj ich predaj zakazujú argentínskej zákony, mužom preto hrozí vysoká pokuta alebo aj väzenie.

02.06.2015 15:00
Meteorit Foto:
Meteorit El Chaco, ktorý váži 37 ton.
debata

Policajti v piatok objavili pri bežnej kontrole kamióna v provincii Chaco v jeho kabíne celkom 215 rôzne veľkých telies vesmírneho pôvodu, ktoré boli väčšinou schované pod sedadlami. Celková hmotnosť kontrabandu prekročila 1 500 kilogramov. Polícia zadržala trojicu Argentínčanov a jedného Paraguajca, ktorí mali vo vozidle okrem iného aj príručné váhy, z čoho je vraj zrejmé, že chceli zberateľsky cenný tovar rýchlo predať.

Provincia Chaco, zvlášť jej oblasť známa ako Campo del Cielo (nebeské pole), je známa ako jedno z najväčších nálezísk meteoritov na Zemi. Na zhruba 1 300 štvorcových kilometroch ležia kamenné či železné objekty, ktoré spadli na Zem približne pred 4 000 rokmi.

Polícia ďalšie podrobnosti o prípade nezverejnila, zástupcovia miestnych úradov však prácu policajtov ocenili. „Tento prípad nás enormne zaujíma, pretože ide o verejný majetok, ktorý by sme radi zachovali v našej provincii. Je to historické dedičstvo jej obyvateľov, Argentínčanov, i celého ľudstva,“ vyhlásil vedúci úradník miestnej samosprávy Javier Oteo.

Oblasť je preslávená najmä vďaka najväčšiemu miestnemu meteoritu známemu ako El Chaco, ktorý je so svojimi 37 tonami druhým najväčším známym meteoritom. Aj o jeho krádež sa pokúšala skupina ľudí, ktorí ho v roku 1990 chceli predať americkému zberateľovi. Plán však prekazila polícia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Argentína #meteority #čierny trh