Islamský štát sa pohráva s myšlienkou na atómovky

Zaobstaráme si atómové zbrane a zaútočíme na Ameriku. Islamský štát (ISIL) vo svojom propagandistickom magazíne Dabík siahol k najhorším možným hrozbám.

02.06.2015 16:00
Islamský štát Foto: ,
Iracká protiteroristická jednotka v boji s Islamským štátom.
debata (15)

"Snažíme sa urobiť niečo veľké, niečo skutočne ohromujúce,“ odkazujú teroristi svetu v článku nazvanom Dokonalá búrka. Autorom je britský novinár a fotograf John Cantlie, ktorého radikáli viac ako dva roky držia v zajatí.

"Dovoľte mi, aby som uviedol hypotetickú akciu. Islamský štát má k dispozícii miliardy dolárov. Môže sa obrátiť na svojich stúpencov v Pakistane, aby zaobstarali atómové zariadenie prostredníctvom obchodníkov so zbraňami s kontaktmi na skorumpovaných úradníkov,“ opisuje článok, ako by sa dala teoreticky získať jadrová zbraň. Atómovú zbraň by potom podľa ISIL bolo možné prepašovať do USA cez drogovú cestu spájajúcu Južnú Ameriku so západnou Afrikou a potom ďalej cez hranicu Mexiko-Spojené štáty.

ISIL vie, že jeho sila nie je založená len na zahraničných bojovníkoch a zbraniach, ale aj na tom, ako dokáže šíriť strach. Keď hovorí o atómovkách, snaží sa vyzerať hrozivejšie a mocnejšie, ako v skutočnosti je.
Edwin Bakker, expert na terorizmus

Samotní teroristi označili takýto scenár za nepravdepodobný. "Ale ak by to nebola jadrová zbraň, čo tak tisícky ton výbušniny z dusičnanu amónneho? To by bolo jednoduché vyrobiť,“ tvrdí ISIL. Radikáli zároveň pripomínajú, že tak, ako rastie ich sila, tak sa zvyšujú aj ich možnosti pripraviť veľký útok proti Západu.

"Je to ten najhorší scenár pre západné spravodajské služby a určite sme k tomu bližšie ako pred rokom,“ píše sa v magazíne Dabík.

Podľa britského denníka Independent sa odhaduje, že Islamský štát by mohol mať prístup až k dvom miliardám dolárov. Samozrejme, je veľmi ťažké presne zistiť, aké veľké finančné zdroje ISIL v skutočnosti má.

Odborníci sú opatrní v hodnotení, či by mohli teroristi získať prístup k materiálom potrebným na výrobu zbraní hromadného ničenia. "Vyzerá to tak, že ISIL experimentuje s chlórom, ktorý by mohol použiť v konvenčných výbušných zariadeniach. Islamskému štátu sa podarilo obsadiť staré chemické sklady a tiež získal relatívne neškodný urán z univerzity v irackom Mosule,“ pripomenul pre Pravdu Sam Mullins, expert na terorizmus z Európskeho centra pre bezpečnostné štúdie Georgea C. Marshalla.

"Mohli by sa im azda dostať do rúk chemické zbrane,“ myslí si Edwin Bakker, riaditeľ Centra pre teroristické a protiteroristické štúdie na Leidenskej univerzite. "Jadrové zbrane sú už niečo úplne iné. Najhorší reálny scenár je, že by získali rádioaktívny materiál na výrobu špinavej bomby. Samozrejme, aj to už by bol obrovský problém,“ uviedol pre Pravdu Bakker.

Nie je ani úplne isté, či ISIL má záujem zorganizovať veľký útok proti Západu. "Vedia, že keby niečo také urobili, zosypalo by sa nich všetko, tak ako na Al-Kajdá po 11. septembri 2001,“ reagoval pre Pravdu bezpečnostný analytik Ahmed Salah Hashim z Nanyangskej technologickej univerzity v Singapure. "ISIL chce prežiť,“ tvrdí Hashim.

"Keby sa Islamský štát pustil do priamej otvorenej konfrontácie s USA, takmer určite by to viedlo k jeho záhube. Hoci by asi ďalej existoval ako nejaké povstalecké hnutie,“ vyhlásil pre Pravdu aj Gilbert Ramsey z Centra pre štúdium terorizmu a politického násilia na University of St. Andrews.

Bakker vysvetľuje, že slová Islamského štátu o jadrových zbraniach treba vnímať aj v kontexte toho, ako teroristi pracujú s propagandou. "ISIL vie, že jeho sila nie je založená len na zahraničných bojovníkoch a zbraniach, ale aj na tom, ako dokáže šíriť strach. Keď hovorí o atómovkách, snaží sa vyzerať hrozivejšie a mocnejšie, ako v skutočnosti je,“ povedal Bakker.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #atómové zbrane #Islamský štát