Utečenci sa usadili pri slávnej bazilike Sacré-Coeur, Paríž tábor zlikvidoval

Francúzska polícia v Paríži a v prístave Calais na severe krajiny obsadila a následne evakuovala celkom tri tábory so stovkami utečencov. Politici a miestni občania mali čoraz väčšie výhrady hlavne proti prítomnosti prevažne východoafrických nelegálnych prisťahovalcov v turistami navštevovanej štvrti Paríža.

02.06.2015 15:39
debata (17)

Asi 350 imigrantov prevažne zo Sudánu, Eritrey, Somálska a Egypta žilo niekoľko mesiacov pod nadzemným metrom na severe Paríža neďaleko známej baziliky Sacré-Coeur a medzinárodnej stanice Gare du Nord. Odtiaľ jazdia aj rýchlovlaky TGV do Londýna. Práve do Veľkej Británie, kde sú podľa migrantov lepšie podmienky pre cudzincov, sa títo utečenci väčšinou snažia dostať.

V utorok ráno obkľúčili ich improvizovaný stanový tábor v metropole desiatky policajných a smetiarskych áut. Podľa očitých svedkov evakuácia osôb i likvidácia táboriska prebehli bez násilnosti.

Podľa sociálneho pracovníka Bruna Morela z humanitárnej skupiny Emmaus utečencov previezli do strediska pre žiadateľov o azyl. Rovnaký scenár mala aj likvidácia dvoch nepovolených táborov v Calais. Títo imigranti sa dostali vo Francúzsku do situácie, keď už majú len malú nádej na získanie azylu a nejakej práce. Väčšine hrozí vyhostenie do krajiny pôvodu.

Paríž sa rozhodol zlikvidovať utečenecké tábory práve v čase, keď sa EÚ snaží schváliť systém kvót, podľa ktorých by si utečencov rozdelili všetky členské krajiny únie.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #azyl #utečenci #Paríž #imigranti