Brusel obdržal rekordný počet upozornení na podvody

Rekordných 1 417 upozornení na možnú korupciu či podvody obdržal minulý rok Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF). Vyplýva to z jeho zverejnenej výročnej správy. Dokument tiež uvádza, že vlani úrad začal 234 vyšetrovaní. OLAF tak teraz ročne začína o priemerne 60 percent vyšetrovaní viac, než v roku 2012.

02.06.2015 16:31
debata (3)

Úlohou úradu je vyšetrovať podvody súvisiace s peniazmi z rozpočtu EÚ, korupciu v orgánoch a inštitúciách EÚ a závažné pochybenia zo strany ich pracovníkov.

„Sústredili sme sa na prípady, kde je náš zásah najpotrebnejší a kde môže byť najprínosnejší. Išlo o zložité vyšetrovania napríklad v oblasti štrukturálnych fondov, ciel, pašovania, obchodu a vonkajšej pomoci,“ povedal v utorok novinárom šéf OLAF Giovanni Kessler.

Úrad na základe vyšetrovaní odporučil vymáhať a teda postupne do úniového rozpočtu vrátiť rekordných 901 miliónov eur. Odporučil tiež 397 finančných, právnych či administratívnych a disciplinárnych postihov.

Vyšší počet podnetov k vyšetrovaniu však podľa úradu neznamená, že v únii sa zdvihla úroveň tejto trestnej činnosti. Skôr je to údajne vyjadrením vyššej dôvery, ktorú jednotlivci či inštitúcie teraz majú k vyšetrovacím schopnostiam úradu. Najviac oznámení bolo z Rumunska, a to 79.

Kvôli vyššiemu počtu podaní sa navyše minulý rok úradom podarilo na dva mesiace zraziť dobu, počas ktorej sa rozhoduje, či skutočne určitú konkrétnu vec vyšetrovať začne.

Uzavretých bolo minulý rok podľa výročnej správy 250 vyšetrovaní, v priemere trvali 21 mesiacov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Európska únia #podvody