EÚ je v otázke prerozdelenia utečencov stále nejednotná

V otázke prerozdelenia utečencov medzi členské štáty na základe kvót je Európska únia stále nejednotná. Skonštatoval to nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere na záver neformálneho dvojdňového stretnutia ministrov vnútra šiestich najľudnatejších krajín EÚ v saskom Moritzburgu.

02.06.2015 22:10
utečenci, Grécko Foto: ,
Afganskí utečenci krátko po príchode na grécky ostrov Kos.
debata (20)

De Maiziere privítal návrh Európskej komisie rozdeliť utečencov v EÚ systémom kvót. Podľa neho to vytvára dobrý základ pre vznik európskej utečeneckej politiky. Musia byť však podľa neho výraznejšie zohľadnené výsledky už vykonanej práce jednotlivých krajín.

Okrem toho by podľa nemeckého ministra mali byť prerozdeľovaní len tí utečenci, ktorí majú nádej získať azyl. Ide napríklad o utečencov pred sýrskou občianskou vojnou. Všetci ostatní by mali prejsť azylovým konaním v prvej prijímacej krajine.

Nemecko s Francúzskom už pred týmto stretnutím v spoločnom vyhlásení spochybnili súčasný návrh Európskej komisie, ktorá počíta s prerozdelením 40-tisíc Sýrčanov a ľudí z Eritrey z táborov v Taliansku a Grécku.

Berlín s Parížom majú názor, že plán komisie neberie úplne do úvahy doterajšie úsilie, ktoré obe tieto krajiny s prijímaním utečencov vyvinuli a pritom boli na to doteraz úplne sami. Mechanizmus dočasného premiestnenia má byť podľa nich založené na dvoch princípoch, ktoré sú rovnako dôležité: na zodpovednosti a solidarite.

Práve grécky minister vnútra Dmitris Avramopulos, ktorý sa rokovania v Moritzburgu zúčastnil, nemecko-francúzsku námietku podporil a zdôraznil, že práve o kvótach ešte bude nutné rokovať. Brusel je podľa Avramopulosa pripravený o spôsobe prerozdeľovania utečencov ešte rokovať. „Tento návrh (nemecko-francúzsky) je rozumný, keď zvážime, že 6-tisíc migrantov do EÚ prišlo len od posledného víkendu,“ vyhlásil grécky minister na rokovaniach, ktorých sa z EÚ zúčastnili aj ministri vnútra Francúzska, Talianska, Španielska, Veľkej Británie a Poľska.

Podľa Avramopulosa boli ministri jednotní v názore, že je nutné spoločne bojovať proti pašovaniu ľudí, vracať utečencov, ktorí nemajú nárok na azyl a zapojiť do riešenia problémov tranzitnej krajiny a krajiny pôvodu utečencov.

Avramopulos privítal návrh Európskej komisie zriadiť v africkom štáte Niger záchytný tábor, aby boli africkí utečenci ešte na svojom kontinente informovalí o šanci na získanie azylu v Európe.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #azyl #utečenci #kvóty